101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
czwartek, 25 kwietnia, 2024

KALAREPA

Kalarepa
Kalarepa

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. W Polsce jest pospolitą rośliną uprawną.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Kalarepa jest bardzo łagodna i lekko słodkawa w smaku. 100 gramów kalarepy dostarcza 27 kalorii. Jest warzywem, które zawiera bardzo pokaźną ilość nie tylko witamin, składników mineralnych, ale także błonnika. Jest też bogatym źródłem witaminy C. Kalarepa zawiera takie składniki, jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które wykazują działanie antynowotworowe. W kalarepie zawarte są składniki mineralne, takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe oraz witaminy z grupy B. Ciekawostką są jadalne liście kalarepy, jeśli się je odpowiednio przyrządzi, dostarczą organizmowi witamin: A, K oraz tych z grupy B. Liście kalarepy zawierają także bardzo dużą dawkę żelaza, które może pomóc anemikom.

PORADY

Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, stanowiska słonecznego.

CIEKAWOSTKI

Kalarepa może mieć różne kolory – biały, jasnozielony, niebieski lub fioletowy.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Wener Witte – odmiana wczesna
Rozsada: II-III V-VI
Sadzenie rozsady do gruntu: IV-VI V-VI
Delikates Biała – odmiana średnio wczesna
Rozsada: IV VII-VIII
Sadzenie rozsady do gruntu: V-VII VII-VIII
Gigant – odmiana późna
Rozsada: III-VI VII-X
Sadzenie rozsady do gruntu: IV-VII VII-X

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA