101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
piątek, 26 kwietnia, 2024

SZCZYPIOREK

Szczypiorek
Szczypiorek

Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) – gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Szczypiorek zawiera flawonoidy, kwas foliowy, olejki lotne, witaminy A, C, E, B1, B2, błonnik oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, chlor i wapń. 100 g szczypiorku znajdziemy około 30 kcal.

PORADY

Rozmnaża się z nasion lub przez podział kępek. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, w skrzynkach i doniczkach. Co 2-3 lata należy kępę szczypiorku wykopać i rozdzielić cebulki, gdyż ulega ona nadmiernemu zagęszczeniu.

CIEKAWOSTKI

Szczypiorek znany był już w starożytności. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Bohemia
Rozsada: III-IV
V-XI
V-XI
Prazska Grunt: IV V-XI
Wulkan Sadzenia rozsady do gruntu: V V-XI

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA