Dawniej wierzono, że sosna symbolizuje długowieczność, zdrowie i siłę. Drzewo było czczone przez Słowian, starożytnych Greków i Rzymian, odegrało też istotną rolę w kulturze Chin i Japonii. Jej korzystne działanie na ludzki organizm dostrzegli nasi przodkowie. Zimą warto sięgnąć po dobroczynne działanie sosnowych szpilek.
W Polsce jest sporo lasów, więc zdobycie szpilek jest proste. Właściwości herbaty doceni każdy, kto zmagał się z długotrwałym przeziębieniem i stresem. Dorośli mogą wypić cztery filiżanki tego napoju dziennie.
Jak przygotować smaczny napar z igliwia sosny?
Składniki: garść igieł sosnowych, 1 cytryna, 1 pomarańcza, gałązka świeżego tymianku, leśny miód do smaku.
Sposób przygotowania: Igły drobno siekamy. Cytrynę i pomarańczę sparzamy gorącą wodą i ścieramy z nich skórkę. Sok wyciskamy. Skórki owoców, tymianek i igły zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Odstawiamy do zaparzenia na 30 minut. Gotowy napar doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytrusów i miodem.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).