W Japonii liście klonu tamtejszej odmiany, smażone w tempurze na głębokim oleju, to bardzo popularna przekąska sprzedawana w ulicznych barach, podawana zwykle z sosem i ryżem. Ponieważ sezon zbioru liści klonu trwa tylko kilka tygodni, warto przyrządzić je z polskiego klonu, z dodatkiem leśnych przysmaków.
Liście klonu w tempurze
Składniki: liście klonu (zebrane jesienią), 1 szklanka mąki kukurydzianej, ½ szklanki mąki pszennej, 1 łyżka nasion sezamu, 1 jajko, olej roślinny, bardzo zimna woda, szczypta soli.
Sposób przygotowania: Liście zbieramy, kiedy zaczynają żółknąć i opadać. Wybieramy te najmniejsze, zdrowe i bez ciemnych plam. Następnie myjemy je i osuszamy. Do rozbitego trzepaczką jajka dodajemy wodę oraz pozostałe składniki oprócz oleju. Całość mieszamy bardzo energicznie, aż otrzymamy puszyste ciasto, którego gęstość regulujemy ilością dodawanej wody. Liście zanurzamy w cieście, trzymając za ogonek i smażymy w głębokim oleju, aż zarumienią się z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Tę nietypową przekąskę rodem z Japonii możemy podawać z powidłami, konfiturą z owoców leśnych, polaną miodem lub syropem klonowym.
Przepis podał: Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).