Grzyby są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku. Znajdują się w nich również związki, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i korzystnie wpływające na układ odpornościowy. Warto jeść grzyby pod każdą postacią.
Makaron z borowikami
Składniki: 160 g ulubionego makaronu (porcja dla dwóch osób), 5-6 średnich borowików, 1 łyżka masła, 2-3 łyżki białego wytrawnego wina lub 1 łyżeczka octu jabłkowego, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinien być sprężysty. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy grzyby i smażymy 3-4 minuty. Podlewamy winem lub octem i kilkoma łyżkami wody z makaronu, a następnie dusimy pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odcedzony makaron, starannie mieszamy.
Wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. W ten sposób można też przygotować makaron z kurkami lub z rydzami. Smażąc w całości malutkie kapelusze grzybów, należy je lekko posolić.
Przepis podała: Danuta Bartosz-Czuba (archiwum Lasów Państwowych).