Marchew to smaczne i cenione warzywo, którego regularne spożywanie poprawia cerę, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chroni przed chorobami serca. Polska rodzina zjada jej rocznie 12 kilogramów.
Marchew należy do warzyw korzeniowych, które charakteryzują się wyższą zawartością skrobi, czyli węglowodanów. Średniej wielkości surowa marchew waży ok. 100 gramów i dostarcza 33 kcal, 5,1 g węglowodanów, 1 g białka, i 0,2g tłuszczu. Marchew to dobre źródło błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Wspomniana porcja dostarcza go aż 3,6 g.
Warzywo to zawiera składniki odżywcze ważne dla zachowania zdrowia. Stanowi źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego) oraz antyoksydantów – witaminy C oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Marchewka zapewnia również składniki mineralne. Dostarcza sporo potasu, a w niewielkich ilościach także:
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- żelazo,
- miedź,
- cynk.
Przeciętne polskie gospodarstwo w ciągu roku najwięcej zjada ziemniaków – 59 kilogramów, pomidorów 22 kilogramów, marchwi 12 kilogramów, cebuli 11 kilogramów, kapusty 10 kilogramów oraz ogórków gruntowych 7 kilogramów.