Wśród 20 kół gospodyń wiejskich z województwa świętokrzyskiego, które wzięły udział w konkursie kulinarnym „Świętokrzyskie wielkanocne tradycje kulinarne” w Parku Etnograficznym w Tokarni podziw budziły słodkie mazurki. Wyróżnione zostały regionalne wypieki Kola Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki z Kakonina częstowały pysznymi, świątecznie udekorowanymi placki z lukrem, orzechami, migdałami i kandyzowanymi owocami, czyli mazurkami.
– Ogromnie cieszymy z tego wyróżnienia w kategorii świąteczny wypiek, czyli mazurek „Słodka tradycja” – mówi Ewa Szlufik z KGW Śwarne Kakonianki.
Dlaczego ich mazurki były wyjątkowe? – Jesteśmy przekonane, że zdecydowało o tym bogactwo składników oraz doświadczenie, bo przecież takie mazurki wypiekały już nasze babcie, mamy. My jesteśmy kolejnym pokoleniem, które poznało tajniki tych wypieków – mówi Ewa Szlufik.

Jak przygotować taki mazurek?
Składniki na ciasto: orzechy mielone, mąka, żółtka, masło, cukier, śmietana.
Składniki na krem: serek śmietankowy, mielone orzechy włoskie, łyżka miodu, masło.
– Przygotowałyśmy na konkurs dwa mazurki – jeden w kształcie pisanki, drugi o prostokątnym kształcie. W szranki stanął mazurek o prostokątnym kształcie o nazwie „Słodka tradycja”. Ten wypiek został doceniony przez jurorów, którzy przyznali mu wyróżnienie.

