Mini tartaletki nadziewane konfiturą daktylowo-śliwkową z chmurką cytrynowo-marakujową
Wydrukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- Masło 400 gr.
- Cukier 200 gr.
- Mąka 600 gr.
- 3 żółtka
- Sól
- Cukier
- Konfitura:
- Daktyle 200 gr.
- Śliwki 200 gr.
- Białe wino pół słodkie 250 gr.
- Liście limonki 4 szt.
- Kolendra w ziarnach
- Trawa cytrynowa – susz
- Chmurka:
- Kardamon
- sok z cytryny 200 ml.
- Jajka 3 szt.
- Masło 80-100 gr.
- Marakuja 2 szt.
- Cukier 150 gr.
- Mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Sposób przygotowania
Ciasto: wszystkie składniki łączymy i siekamy nożem, na zakończenie bardzo szybko zagniatamy, by ciasta nie ogrzewać. Odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Wałkujemy i przekładamy do foremek, dziurkujemy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Konfitura: daktyle i śliwki zalewamy winem, dodajemy cukier (do smaku), kardamon, liście limonki i gotujemy, aż zgęstnieje. Przepuszczamy przez sito i dodajemy ziarna kolendry oraz trawę cytrynową.
Chmurka: jajka, marakuje, cukier i sok z cytryny delikatnie podgrzewamy. Jak zacznie gęstnieć dodajemy masło i dalej delikatnie podgrzewamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, zagęszczamy wodą z mąką ziemniaczaną.
Sposób podania:
Do foremek z kruchego ciasta przekładamy konfiturę i przykrywamy chmurką. Całość dowolnie dekorujemy.