101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Mini tartaletki nadziewane konfiturą daktylowo-śliwkową z chmurką cytrynowo-marakujową

30 marca 2022
w KULINARIA
10.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce
10.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce

Mini tartaletki nadziewane konfiturą daktylowo-śliwkową z chmurką cytrynowo-marakujową

Wydrukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • Masło 400 gr.
  • Cukier 200 gr.
  • Mąka 600 gr.
  • 3 żółtka
  • Sól
  • Cukier
  • Konfitura:
  • Daktyle 200 gr.
  • Śliwki 200 gr.
  • Białe wino pół słodkie 250 gr.
  • Liście limonki 4 szt.
  • Kolendra w ziarnach
  • Trawa cytrynowa – susz
  • Chmurka:
  • Kardamon
  • sok z cytryny 200 ml.
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 80-100 gr.
  • Marakuja 2 szt.
  • Cukier 150 gr.
  • Mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Sposób przygotowania

Ciasto: wszystkie składniki łączymy i siekamy nożem, na zakończenie bardzo szybko zagniatamy, by ciasta nie ogrzewać. Odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Wałkujemy i przekładamy do foremek, dziurkujemy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Konfitura: daktyle i śliwki zalewamy winem, dodajemy cukier (do smaku), kardamon, liście limonki  i gotujemy, aż zgęstnieje. Przepuszczamy przez sito i dodajemy ziarna kolendry oraz trawę cytrynową.

Chmurka: jajka, marakuje, cukier  i sok z cytryny delikatnie podgrzewamy. Jak zacznie gęstnieć dodajemy masło i dalej delikatnie podgrzewamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, zagęszczamy wodą z mąką ziemniaczaną.

Sposób podania:

Do foremek z kruchego ciasta przekładamy konfiturę i przykrywamy chmurką. Całość dowolnie dekorujemy.

10.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce
10.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce
10.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce
10.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce
10.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce
10.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce

Tagi: kulinaria
Udostępnij234Tweet146Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.