101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Miód i inne skarby z ula. Co warto wiedzieć?

Miód i inne skarby z ula. Co warto wiedzieć?

Arkadiusz Kubicki, właściciel przydomowej pasieki / Fot. Marzena Smoręda

Odżywcze i lecznicze właściwości preparatów pszczelich znane są od wieków. Nie tylko miód, ale i inne preparaty z ula działają bakteriostatyczne, bakteriobójczo, regeneracyjnie, znieczulająco i detoksykacyjnie. Podnoszą też odporność oraz poprawiają metabolizm. Tajemnice ula zdradza pszczelarz Arkadiusz Kubicki. 

Miód

Jednym z podstawowych produktów pozyskiwanych z ula jest miód. W Polsce spośród miodów nektarowych najbardziej rozpowszechnione są: rzepakowy, lipowy, wrzosowy, gryczany i akacjowy. Miody spadziowe otrzymywane są ze spadzi jodłowej i świerkowej. Te gatunki miodu różnią się między sobą kolorem, smakiem i aromatem.

W miodach wykryto ponad 300 składników należących do różnych grup związków: głównie węglowodany, w tym łatwo przyswajalne przez organizm cukry proste: glukozę i fruktozę. Są też białka – przede wszystkim albuminy i globuliny oraz aminokwasy.

– Własności lecznicze miodu związane są głównie z obecnością witamin, mikroelementów, enzymów, kwasów organicznych. Ich zawartość w miodzie jest różna i w dużym stopniu zależna od jego pochodzenia oraz obecności w nim pąku kwiatowego i mleczka. Najczęściej w miodzie znajdziemy witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B5, B6, kwas foliowy, kwas nikotynowy. Ponadto w miodach stwierdzono także obecność witaminy C, witaminy D i K oraz prowitaminy witaminy A, czyli ţ-karotenu.

Wśród mikroelementów są m.in.: mangan, cynk, miedź i kobalt, które stymulując produkcję przeciwciał, zwiększają odporność organizmu – mówi pszczelarz Arkadiusz Kubicki, właściciel przydomowej pasieki.

Ważnym dla zdrowia produktem wytwarzanym przez pszczoły, wykorzystywanym zarówno w kosmetyce, jak i w farmacji, jest propolis, czyli tzw. kit pszczeli. To lepka substancja żywiczna o żółtej, zielonej lub brunatnej barwie oraz przyjemnym, aromatycznym zapachu. Propolis powstaje przez wymieszanie zebranych z roślin substancji żywicznych z wydzieliną pszczół. W ulu jest materiałem budulcowym. Za jego pomocą pszczoły przytwierdzają plastry, powlekają ściany ula, zabezpieczają jego uszkodzenia.

Propolis działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Zapobiega szerzeniu się chorób wśród pszczół oraz procesom gnilnym w ulu.

Mleczko pszczele

Innym cennym produktem z ula jest mleczko pszczele. To wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół, przeznaczona do karmienia larw w ciągu pierwszych trzech dni ich życia. Ma ono konsystencję podobną do śmietanki. Jego skład chemiczny zależy od tego, czym są karmione larwy matki pszczelej, jak również od czasu, w którym zostało pozyskane. Mleczko pszczele jest produktem o bardzo małej trwałości, wymagającym szczególnego konserwowania – tłumaczy Arkadiusz Kubicki.

Głównymi składnikami mleczka pszczelego są: białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne, hormony, enzymy i biopierwiastki. Jest to produkt bogaty w witaminy.

Dzięki tym składnikom mleczko działa tonizująco, normalizuje wydzielanie gruczołów łojowych, reguluje nawilżanie i elastyczność skóry.

Pyłek kwiatowy

Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają go ze śliną oraz nektarem i przenoszą do ula, gdzie zostaje on dalej przetworzony w tzw. pierzgę.

– W pyłku kwiatowym, pochodzącym z różnych gatunków roślin, zidentyfikowano ponad 250 związków organicznych i biopierwiastków. W jego składzie stwierdzono obecność około 30 enzymów, które ułatwiają i stymulują procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Pyłek zawiera także duże ilości składników odżywczych, takich jak: białka, aminokwasy, cukry, błonnik, składniki mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C – wymienia zalety pszczelego pyłku pszczelarz.

Wosk pszczeli

Kolejnym skarbem z ula jest wosk pszczeli. – To produkt wytwarzany z miodu przez młode pszczoły. Jest to wydzielina trawienna powstająca z miodu i pyłków kwiatowych, zależnie od pokarmu pszczoły różniąca się jakością i kolorem.

Pozyskuje się go poprzez stopienie plastrów po oczyszczeniu ich z miodu. Naturalny wosk jest na zimno kruchy i ziarnisty, ma przyjemny zapach, zbliżony do zapachu miodu i propolisu. Wosk zawiera w swoim składzie około 300 różnorodnych związków – wyjaśnia Arkadiusz Kubicki.

Wosk pszczeli uelastycznia i zmiękcza skórę. Z tego m.in. powodu bardzo chętnie używany jest do wyrobu wysokiej jakości emulsji, zarówno w postaci kremów, jak i balsamów, mleczek. Ponadto znalazł on zastosowanie w pomadkach do ust.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Arkadiusz Kubickimiódmleczko pszczelepropolispszczelarzepszczołypyłek kwiatowyulewosk pszczeli
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Jak kiszono kapustę na dawnej wsi?

Następny wpis

Jedno jabłko każdego dnia. Co daje taka dieta?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Światowy Dzień Jabłka. Dlaczego warto je jeść nie tylko od święta?

Jedno jabłko każdego dnia. Co daje taka dieta?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.