Na surowo, do sałatek, twarożków, past, sosów czy kanapek – cebula jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce ma wiele zastosowań w kuchni. Jej charakterystyczny smak poprawia także walory zup czy zapiekanek. Można także dodawać ją do potraw na zimno i na ciepło, a szczypiorem zdobić i urozmaicać wiele dań.
Na surowo pasuje do sałatek, kanapek, past i sosów. Gotowana będzie dodatkiem do zup, zapiekanek i innych potraw. Podana na zimno nada potrawom chrupkości i subtelnego smaku. Szczypior urozmaici walory smakowe i aromatyczne kanapek, jajecznicy czy omletów.
Warto wiedzieć, że młoda cebula ma znacznie delikatniejszy smak niż cebula dojrzała. Każda jednak jest bogata w witaminy A, C, K, B1, B2, kwas foliowy i beta-karoten.
Znane jest działanie antynowotworowe cebuli wynikające z zawartości związków siarki. Szczypior z młodej cebuli jest bogaty w witaminy i sole mineralne.
Sałatka z szczypiorem i młodą cebulką
Składniki: szczypiorek 3 łyżki, mała cebula, mały ogórek świeży, 5 rzodkiewek, serek wiejski, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Warzywa umyć i osuszyć, szczypiorek i cebulkę posiekać. Ogórek i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Następnie do miseczki przełożyć serek wiejski razem ze śmietanką, dodać warzywa i doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Serek podawać ze świeżym pieczywem.
