101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 26 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Młoda cebula i szczypior w kuchni

Szczypiorek /Fot. Canva

Szczypiorek /Fot. Canva

Na surowo, do sałatek, twarożków, past, sosów czy kanapek – cebula jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce ma wiele zastosowań w kuchni. Jej charakterystyczny smak poprawia także walory zup czy zapiekanek. Można także dodawać ją do potraw na zimno i na ciepło, a szczypiorem zdobić i urozmaicać wiele dań.

Na surowo pasuje do sałatek, kanapek, past i sosów. Gotowana będzie dodatkiem do zup, zapiekanek i innych potraw. Podana na zimno nada potrawom chrupkości i subtelnego smaku. Szczypior urozmaici walory smakowe i aromatyczne kanapek, jajecznicy czy omletów.
Warto wiedzieć, że młoda cebula ma znacznie delikatniejszy smak niż cebula dojrzała. Każda jednak jest bogata w witaminy A, C, K, B1, B2, kwas foliowy i beta-karoten.
Znane jest działanie antynowotworowe cebuli wynikające z zawartości związków siarki. Szczypior z młodej cebuli jest bogaty w witaminy i sole mineralne.

Sałatka z szczypiorem i młodą cebulką

Składniki: szczypiorek 3 łyżki, mała cebula, mały ogórek świeży, 5 rzodkiewek, serek wiejski, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Warzywa umyć i osuszyć, szczypiorek i cebulkę posiekać. Ogórek i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Następnie do miseczki przełożyć serek wiejski razem ze śmietanką, dodać warzywa i doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Serek podawać ze świeżym pieczywem.

 

Młoda cebulka / Fot. Canva
Młoda cebulka / Fot. Canva
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekulinariamłoda cebulkaprzepisszczypior
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Czas na zbiór wczesnej cebuli

Następny wpis

Ludowe potańcówki coraz bardziej w modzie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ludowa potańcówka w Gatnikach / Fot. Tv Ludowa Tradycja

Ludowe potańcówki coraz bardziej w modzie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.