Kapusta – królowa warzyw – to jedno z najcenniejszych dla zdrowia warzyw. Dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma kruche liście, jest delikatna w smaku i słodka.
Młoda kapusta ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, oczyszczające, wspomagające pamięć, działa przeciwzapalnie, moczopędnie, gojące, przeciwwrzodowe, tonizujące, regenerujące organizm. Wzmacnia odporność i działa przeciwnowotworowo.
Zwykle podaje się ją w postaci duszonej, gotowanej, kiszonej, jako surówkę do obiadu.
Młoda kapusta zasmażana
Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 cebula, 1 marchewka, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka mąki, 6 łyżek śmietanki kremówki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku, 1 listek laurowy, 1/2 pęczka koperku.
Sposób przygotowania: Kapustę umyć, poszatkować. W szerokim garnku na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kapustę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać kminek i listek laurowy. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut aż kapusta będzie miękka.
W międzyczasie na patelni podsmażyć mąkę. Gdy zacznie się rumienić, dodać resztę oleju i wymieszać. Wlać wywar z kapusty i mieszać aż nie będzie grudek. Wlać śmietankę i wymieszać. Przelać do garnka z kapustą, wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek.