101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Fot. Canva

Kapusta – królowa warzyw – to jedno z najcenniejszych dla zdrowia warzyw. Dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma kruche liście, jest delikatna w smaku i słodka.

Młoda kapusta ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, oczyszczające, wspomagające pamięć, działa przeciwzapalnie, moczopędnie, gojące, przeciwwrzodowe, tonizujące, regenerujące organizm. Wzmacnia odporność i działa przeciwnowotworowo.

Zwykle podaje się ją w postaci duszonej, gotowanej, kiszonej, jako surówkę do obiadu.

Młoda kapusta zasmażana

Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 cebula, 1 marchewka, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka mąki, 6 łyżek śmietanki kremówki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku, 1 listek laurowy, 1/2 pęczka koperku.

Sposób przygotowania: Kapustę umyć, poszatkować. W szerokim garnku na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kapustę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać kminek i listek laurowy. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut aż kapusta będzie miękka.

W międzyczasie na patelni podsmażyć mąkę. Gdy zacznie się rumienić, dodać resztę oleju i wymieszać. Wlać wywar z kapusty i mieszać aż nie będzie grudek. Wlać śmietankę i wymieszać. Przelać do garnka z kapustą, wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekapustakulinariaprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Pomidory, ogórki, truskawki i kefir na upał

Następny wpis

Oczepiny na naszej dawnej wsi. Koło z Proćwinia zachwyciło na scenie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Koło Gospodyń Wiejskich Proćwiń w widowisku zatytułowanym "Oczepiny" / Fot. Marzena Smoręda

Oczepiny na naszej dawnej wsi. Koło z Proćwinia zachwyciło na scenie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.