Na surówkę, sałatkę, a nawet do zup czy placków ziemniaczanych – pełna zdrowia babka lancetowata, popularne u nas ziele przyda się w zdrowej kuchni.
Babka lancetowata zwana też babką wąskolistną lub języczkiem polnym, kwitnie w lasach, na łąkach, pastwiskach czy polanach, a nawet przydomowych ogródkach i polach od maja do sierpnia. Choć jest nieco gorzka w smaku, zawiera tak wiele cennych dla naszego zdrowia składników, że warto wprowadzić ją do kuchni.
Jej atutami są o witaminy C i K, karoten, pektyny, garbniki, flawonoidy i minerały: magnez, potas, cynk i sód.
W kuchni najlepiej sprawdzają się młode liście, z których przyrządzić można surówki, sałatki, ugotować jak kapustę. Liście starsze, bardziej łykowate, można ususzyć.
Babka lancetowata nadaje się jako dodatek do zup czy placków czy ziemniaczanych.
Liście babki najlepiej zbierać od maja do września. Trzeba jednak pamiętać, że przed spożyciem należy je obficie opłukać w ciepłej wodzie, a nawet sparzyć wrzątkiem.