101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 14 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Jak ją przyrządzić?

Fot. Tomasz Kośmider

Fot. Tomasz Kośmider

Gęsina z roku na rok coraz częściej gości na polskich stołach. Hodowla gęsi i spożycie tego mięsa rośnie także w województwie świętokrzyskim. Wybornie smakuje przyrządzona na 11 listopada, bo wedle ludowego porzekadła: „Najlepsza gęsina na świętego Marcina”. Zapytaliśmy, jak ją przyrządzić.

Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Fot. Tomasz Kośmider

– Po półrocznym cyklu hodowlanym gęś smakuje najlepiej i teraz, na świętego Marcina, czyli 11 listopada powinna zagościć na stołach, ponieważ jest to bardzo zdrowe i wartościowe mięso – mówi Marzena Ślusarz, która od kilku lat hoduje niemałe stadko w gospodarstwie rodzinnym w Olszownicy.

Pani Marzena zdradziła nam przepis na pyszną pieczoną gęś.

– Coraz więcej osób zwraca uwagę na walory zdrowotne mięsa z gęsi i docenia ją w kuchni. Jest to mięso bogate w żelazo, witaminy, mikroelementy ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Zachęcam wszystkich, aby choć raz w roku przyrządzili gęś w domu – mówi rolniczka.

Pani Marzena ma prosty i sprawdzony przepis na przygotowanie pieczonej gęsi.

– To mięso jest proste w obróbce. Wystarczą sól, pieprz, czosnek i majeranek, aby nadać mu właściwego smaku. Przed pieczeniem w piekarniku warto mięso zamarynować w solance, takiej jak na ogórki kiszone, przynajmniej przez 12 godzin, a najlepiej przez dobę. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piecze się gęś, licząc godzinę na każdy kilogram. Obłożyć ją można jeszcze cebulą i jabłkami. Wychodzi naprawdę pyszna – zdradza nam swój przepis pani Marzena.

Jak dodaje, gęsina jest polecana zwłaszcza osobom z chorobami krążenia.

W kieleckich restauracjach w ostatnich dniach klienci pytają o gęsinę i chętnie zamawiają dostawę do domu lub miejsce przy restauracyjnym stoliku.

– Od kilku dni widać, że zainteresowanie gęsiną coraz bardziej rośnie. Mimo że w naszej restauracji jest dostępna przez cały rok, to jednak tradycja robi swoje i ludzie przypominają sobie o niej w ostatniej chwili – mówi Tomasz Kośmider, właściciel Restauracji Parkowa w Kielcach.

– Na świętego Marcina powinna być gęsina, ponieważ wynika to z polskiej tradycji. Na naszych ziemiach pieczona i przygotowywana jest na różne sposoby przynajmniej od 400-500 lat. To smaczne mięso, które serwowano na przykład z cebulkami, jabłkami czy nawet pomarańczami – wyjaśnia pan Tomasz.

W jego restauracji gęsi piecze się w tradycyjnym piecu od 15-16 lat.

– Piece nowoczesne, naszym zdaniem, nie sprawdzają się w pieczeniu tradycyjnych smaków, dlatego jesteśmy wierni starym recepturom i tradycyjnemu serwowaniu potraw z gęsi, od udek, po całe ptaki – wyjaśnia Tomasz Kośmider.

Jak zapewnia właściciel restauracji, kucharze wkładają w przygotowanie gęsiny serce i doświadczenie swoje oraz dawnych pokoleń.

I dodaje: – Większość kielczan obudziła się dosłownie kilka dni przed świętem i chce zmówić gęsinę. Tym, którym nie będziemy w stanie jej przygotować, polecamy samodzielne pieczenie w piekarniku. Nie jest to skomplikowane, a przyprawy i smak można dostosować do indywidualnych gustów. A pragnę dodać, że gęsina w tym roku jest nieco tańsza niż w poprzednich latach – zapewnia pan Tomasz.

PODCASTY RADIA KIELCE

Tagi: Busko-ZdrójgęsinaJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceWłoszczowa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Akademia Zdrowia i Bezpieczeństwa Pracy w Rolnictwie w świętokrzyskich szkołach

Następny wpis

Tajemnice słodkiego rogala na świętego Marcina

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
10.11.2023. Kielce. Na zdjęciu: Aneta Ramiączek z Cukierni Cztery Pory Roku / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Tajemnice słodkiego rogala na świętego Marcina

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.