Xenia to zimowa odmiana gruszy, która bardzo obficie owocuje. Owoce ma wyjątkowo słodkie. Listopad to najlepszy czas na jej konsumpcję. Cena owoców tej odmiany na hurtowym rynku w Sandomierzu właśnie spadła o ponad 33 procent.
Cena kilograma owoców Xeni wynosi obecnie w Sandomierzu do 3,5 zł.
Grusza Xenia, chociaż została wyhodowana w latach 60. XX wieku, dopiero niedawno zaczęła zdobywać popularność. Nadaje się zarówno do uprawy amatorskiej, jak i sadów towarowych. Grusze tej odmiany uprawia się w Belgii, Francji, Niemczech, Polsce, Turcji i na Ukrainie.
Owoce gruszy Xenia zbiera się już od połowy września, ale do jedzenia nadają się dopiero od listopada. Dobrze się przechowują. W chłodni mogą leżeć nawet do następnego zbioru.
Gruszki Xenia to owoce duże lub średnie ze skórką cienką, gładką, najpierw zieloną, a następnie żółtą z rdzawymi plamkami. Miąższ owocu jest kremowy, chrupki, miękki, soczysty, bardzo słodki, bez kwasku, bez gruboziarnistości, gładki, z posmakiem wina, smaczny.
Grusza Xenia polecana jest na glebę żyzną, najlepiej piaszczysto-gliniastą o odczynie lekko kwaśnym, na stanowisko słoneczne.
Xenia rośnie średnio szybko. Owocuje obficie i szybko po posadzeniu. Jest mało wrażliwa na parcha, mączniaka i zarazę ogniową, ale średnio dobrze znosi mróz.