Owoce malin, jeżyn borówki amerykańskiej są niezastąpione w kuchni. Warto wykorzystać je właśnie teraz, kiedy bogactwo owoców zachęca do kulinarnych eksperymentów. W kuchni wykorzystać można także miętę czy pokrzywę.
Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki wody zimnej, 1 szklanka mleka, szczypta soli, 2 łyżki oleju, 2 jajka, olej do smażenia.
Składniki na farsz wytrawny: 250 g sera białego, 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, pieprz i sól do smaku, 1 szt. cebuli – obrana, drobno pokrojona i uduszona na smalcu; ok. 2 łyżek posiekanej świeżej mięty, ok. 150 g posiekanej pokrzywy, młode listki, ok. 2 łyżeczki oleju lnianego.
Wszystkie składniki oprócz pokrzywy razem wymieszane, doprawione do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest za suchy, można dodać trochę śmietany lub mleka.
Składniki na farsz słodki: 250 g sera białego, 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy, śmietana według uznania, ok. 200 g jagód lub innych miękkich owoców sezonowych, ok. 5 łyżek cukru do owoców, 100 g śmietanki słodkiej.
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto razem dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni przecieranej kawałkiem słoniny.
Osobno przygotować farsze wytrawny i słodki.
Składniki na farsz wytrawny wymieszać, tak samo osobno wymieszać składniki na farsz słodki. Usmażone naleśniki smarować pojedynczo farszem słodkim i farszem wytrawnym i złożyć w chusteczkę lub na ćwiartkę.
Przygotować sos wytrawny: pokrzywę utrzeć z olejem lnianym, pieprzem i solą. Naleśniki podawać podsmażone na maśle i polane sosem wytrawnym, a w wersji słodkiej polane musem z owoców ze śmietanką.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Strawczynku.