Pokrzywa, najczęściej traktowana jako chwast, ma bogate właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Dawniej na naszej wsi była szczególnie ceniona na przednówku, gdy brakowało jedzenia.
Młode pędy pokrzywy zjadano na surowo jako warzywo, dodawano do zup lub gotowanych ziemniaków, doceniając je jako skarbnicę witamin i mikroelementów. Posiadają one naturalne właściwości lecznicze, obniżające poziom cholesterolu, zmniejszające stany zapalne, łagodzące ból, hamujące wypadanie włosów i obniżające ciśnienie krwi.
W medycynie naturalnej wykorzystywane są zbierane przed kwitnieniem liście, korzenie wykopywane jesienią lub wczesną wiosną oraz całe ziele z łodygą. W kuchni najbardziej cenione są młode rośliny. Później najlepsze są młode liście z wierzchołków pędów.
Napój zielarki z pokrzywy i fiołków
Składniki: Liście pokrzywy, kwiaty fiołka leśnego i miód.
Sposób przygotowania: Należy zebrać po garści młodych liści pokrzywy oraz kwiatów fiołka leśnego, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie zlać klarowny napar i odstawić do wystygnięcia. Napój w smaku przypomina zieloną herbatę. Można go dosłodzić dowolnym miodem.
Autorką przepisu jest Malwina Boncol z Lasów Państwowych.