101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 6 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Napój zielarki z pokrzywy i fiołków

Napój zielarki z pokrzywy i fiołków

Pokrzywa / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce

Pokrzywa, najczęściej traktowana jako chwast, ma bogate właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Dawniej na naszej wsi była szczególnie ceniona na przednówku, gdy brakowało jedzenia. 

Młode pędy pokrzywy zjadano na surowo jako warzywo, dodawano do zup lub gotowanych ziemniaków, doceniając je jako skarbnicę witamin i mikroelementów. Posiadają one naturalne właściwości lecznicze, obniżające poziom cholesterolu, zmniejszające stany zapalne, łagodzące ból, hamujące wypadanie włosów i obniżające ciśnienie krwi.

W medycynie naturalnej wykorzystywane są zbierane przed kwitnieniem liście, korzenie wykopywane jesienią lub wczesną wiosną oraz całe ziele z łodygą. W kuchni najbardziej cenione są młode rośliny. Później najlepsze są młode liście z wierzchołków pędów.

Zakwitły już fiołki wonne
Fiołek / Fot. Canva

Napój zielarki z pokrzywy i fiołków 

Składniki: Liście pokrzywy, kwiaty fiołka leśnego i miód.

Sposób przygotowania: Należy zebrać po garści młodych liści pokrzywy oraz kwiatów fiołka leśnego, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie zlać klarowny napar i odstawić do wystygnięcia. Napój w smaku przypomina zieloną herbatę. Można go dosłodzić dowolnym miodem.

Autorką przepisu jest Malwina Boncol z Lasów Państwowych.


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: fiołkiKielcekulinariaLasy PaństwoweMalwina BoncolnaparpokrzywaprzepisŚwiętokrzyskieziołaziołolecznictwo
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Po ile owoce i warzywa na rynku giełdowym?

Następny wpis

Sady wchodzą w kwitnienie. Jak je pielęgnować?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Sady wchodzą w kwitnienie. Jak je pielęgnować?

Sady wchodzą w kwitnienie. Jak je pielęgnować?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.