101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Odmiany śliw polecane u nas do uprawy

Odmiany śliw polecane u nas do uprawy

Fot. Canva

Śliwy to drzewa o średniej odporności na mróz i szczególnie wiosną dużych wymaganiach wodnych. Kiedy je sadzić i jakie odmiany wybrać do uprawy?

Śliwy najlepiej rosną na glebach lekkich i ciepłych, bogatych w próchnicę o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Nie lubią zalegania wód gruntowych. Przy temperaturze powietrza poniżej zera, warto wykonywać zabiegi kopczykowania młodych drzewek i ściółkowania drzew dojrzałych, ponieważ duży mróz może je uszkodzić.

Sadzonki śliw sadzi się do ziemi wiosną lub jesienią. Kwitnienie tych drzew przypada na koniec kwietnia lub początek maja. Śliwy dzielimy na samopylne i obcopylne oraz częściowo samopylne. Warto więc w przydomowych ogródkach posadzić też inne odmiany i zadbać o obecność owadów zapylających.

Koronę drzew należy rozpocząć pierwszej wiosny po posadzeniu, a po około trzech latach warto wykonywać cięcia zachowawcze, aby zadbać o doświetlenie gęstych koron oraz wyciąć stare i chore pędy. Śliwy wczesne i średnio wczesne przycina się tuż po owocowaniu, a te, które owocują od początku września, należy przycinać w zimie lub wczesną wiosną, jeszcze przed ruszeniem soków.

Jakie odmiany śliw są najbardziej polecane do uprawy w polskich sadach i ogrodach?

  • Śliwa Jerozolimka – pochodzi z Anglii. Ma żółtoróżowe owoce, okrągłe, wybitnie deserowe, przypominające brzoskwinie. Owoce dojrzewają na początku sierpnia. Drzewa rosną silnie i plonują obficie
  • Śliwa Węgierka Wczesna dojrzewa w połowie sierpnia. Ma owoce ciemnoniebieskie, pokryte niebieskim nalotem. Miąższ ma żółty i słodki.
  • Śliwa Węgierka Dąbrowicka – dojrzałość do zbiorów osiąga w połowie sierpnia. To polska odmiana o niedużych, ciemnogranatowych owocach z niebieskim nalotem. Miąższ ma soczysty, słodko-kwaśny. Odmiana idealna na powidła.
  • Śliwa Renkloda Ulena – francuska odmiana śliwy,  jedna z najsmaczniejszych. To odmiana samopylna, która jednocześnie jest popularnym zapylaczem innych odmian śliw. Jej owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i mają żółtozieloną skórkę i słodki żółty miąższ.
  • Śliwa Mirabelka z Nancy – dojrzewa na koniec sierpnia. Rośnie średnio silnie. Owoce ma niewielkie, żółte, pokryte jasnym nalotem o korzennym, słodkim smaku. Mirabelka pochodzi z Francji, jest samopylna, bardzo smaczna. To odmiana tolerancyjna, łatwa w uprawie.
  • Śliwa Węgierka Zwykła – to jedna z najstarszych odmian w Europie. Ma owoce dojrzewające od połowy września do końca października. Śliwki mają ciemnofioletową skórkę i słodki smak. Nadają się jako owoce deserowe oraz na powidła, a także jako surowe.
  • Śliwa Opal – odmiana, która pochodzi ze Szwecji. Jej owoce są średniej wielkości z różowofioletową skórką. Bardzo smaczna. Odmiana samopylna, plonuje obficie i jest mało podatna na choroby oraz odporna na szarkę.
  • Śliwa Stanley – pochodzi z USA. Jej owoce mają ciemnogranatową skórkę i żółty miąższ. Sprawdzają się zarówno do przetworów, jak i do suszenia. Owoce dojrzewają po połowie września.
  • Śliwa President – jest średnio wrażliwa na mrozy, ale odporna na choroby. Obficie owocuje. Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Śliwki są wykorzystywane jako owoce deserowe oraz dodatek do różnych dań.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: śliwkaśliwyŚwiętokrzyskieuprawa
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Zupa krem z topinamburu

Następny wpis

Katarzynianki polecają zupę fasolową i… placki piecone na blase

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Katarzynianki polecają zupę fasolową i… placki piecone na blase

Katarzynianki polecają zupę fasolową i… placki piecone na blase

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.