101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 3 października, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

Fot. ŚODR

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Zupa krem z topinamburu

– Gdy byłem mały w latach 60. w ogródku rosło warzywo, które babcia Hela nazywała słonecznikiem, ponieważ rósł wysoki i pięknie kwitł. Nie było go wiele, ale babcia bardzo o niego dbała. Podlewała, okopywała, a późną jesienią, jeszcze przed śniegami wykopywała. Pamiętam, jak potem wieczorami, po umyciu kroiła i tak jak grzyby suszyła nad kuchnią. Po wysuszeniu kręcili go z dziadkiem w maszynce na drobno; następnie pakowali w torebki i kładli na zapiecek, aby zawsze był suchy. Dziadek zawsze miał z tego parzony napar do picia i starczało im na cały rok. Dziadziuś mi powtarzał: napij się wnusiu to dla zdrowia – wspomina jeden z członków KGW w Skarżysku Kościelnym. W regionie skarżyskim topinambur jest od lat promowany, a potrawy przygotowane na jego bazie odnoszą znaczące sukcesy na różnych konkursach kulinarnych.

Składniki: 40 dag oczyszczonego topinamburu, 1 cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, 1 marchewmarchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, 1 pietruszkaPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, 1 selerSeler korzeniowySelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More, 1 porPoryPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More, pęczek koperku, kilka suszonych borowików, pieprz, sól, lubczyk.

Sposób przygotowania: W osolonej wodzie ugotować do miękkości wszystkie warzywa wraz z suszonymi borowikami, a następnie zmiksować. Doprawić pieprzem. Podawać z koperkiem, lubczykiem i grzankami z bułki.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Koło Gospodyń WiejskichkulinariaprzepisSkarżysko KościelneŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)ŚwiętokrzyskieTopinamburtradycja
Udostępnij236Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Pieniądze na soki z jabłek i malin dla uczniów

Następny wpis

Odmiany śliw polecane u nas do uprawy

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Odmiany śliw polecane u nas do uprawy

Odmiany śliw polecane u nas do uprawy

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.