Ogórki małosolne są łatwe do przygotowania. Doskonale zastępują zieleninę w posiłkach, nadają się również do kanapek. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis.
Składniki
- SKŁADNIKI:
- OGÓRKI - 1 KG
- KOPEREK - 4 GAŁĄZKI
- CZOSNEK - 5 ZĄBKÓW
- CHRZAN - 1 KAWAŁEK
- SÓL - 2 ŁYŻKI
- WODA - 2 LITRY
Sposób przygotowania
Ogórki małosolne są łatwe do przygotowania. Doskonale zastępują zieleninę w posiłkach, nadają się również do kanapek. Najlepiej jędrne, niewielkie ogórki.
Aby przygotować ogórki małosolne wystarczy poświęcić ok. godzinę pracy. Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do spożycia.
Na początku ogórki trzeba dokładnie umyć. Tak samo należy postąpić z czosnkiem i chrzanem.
Ogórki, przekładając je przyprawami, najlepiej ułożyć w kamiennym garnku lub dużym słoju.
Następnie przygotować należy zalewę: zagotować wodę i dodaj do niej sól (proporcje: 1 łyżka na 1 litr wody). Po rozmieszaniu wody z solą i przestudzeniu zalewamy ogórki. Na wierzchu należy ułożyć talerz.