Sezon ogórkowy w pełni. Jednym z najpopularniejszych przetworów z tych warzyw są kiszonki.
Na kiszenie ogórków przeważnie każdy ma swój wypróbowany sposób, jednak czasami warto posłuchać podpowiedzi innych. Członkowie Klubu Seniora w Wilczycach mówili nam, że do słoików, oprócz tradycyjnego zestawu: chrzanu, koperku i czosnku warto też dodać liście czarnej porzeczki albo orzecha, w zależności od indywidualnych upodobań aromatycznych. To bardzo wzbogaca smak. Dotyczy to również liści chrzanu, które można dodawać do kiszonych ogórków zamiast korzenia.
– Zalewa się je źródlaną wodą i są dobre przez nawet przez cztery lata – zapewnił jeden z seniorów.
W przypadku kiszenia ogórków najlepiej kupić je ze sprawdzonego źródła – chodzi o glebę i nawożenie, bo wtedy będą chrupkie i smaczne. Nasi rozmówcy podkreślali, że każdego roku, robiąc kiszone ogórki, stosują nowe nakrętki do słoików, a niektórzy z nich także kupują nowe słoiki.
Teraz zaczyna się zbiór ogórków wysianych później. Królują tzw. śremskie.