101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 23 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Ogórki takie, że palce lizać! Trwa sezon na kiszenie

Przepis na najlepsze ogórki kiszone zdradzili członkowie Klubu Seniora w Wilczycach.

Ogórki kiszone / Fot. Adobe Stock

Ogórki kiszone / Fot. Adobe Stock

Sezon ogórkowy w pełni. Jednym z najpopularniejszych przetworów z tych warzyw są kiszonki.

Na kiszenie ogórków przeważnie każdy ma swój wypróbowany sposób, jednak czasami warto posłuchać podpowiedzi innych. Członkowie Klubu Seniora w Wilczycach mówili nam, że do słoików, oprócz tradycyjnego zestawu: chrzanu, koperku i czosnku warto też dodać liście czarnej porzeczki albo orzecha,  w zależności  od  indywidualnych upodobań aromatycznych. To bardzo wzbogaca smak. Dotyczy to również liści chrzanu, które można dodawać do kiszonych ogórków zamiast korzenia.

– Zalewa się je źródlaną wodą i są dobre przez nawet przez cztery lata – zapewnił jeden z seniorów.

W przypadku kiszenia ogórków najlepiej kupić je ze sprawdzonego źródła – chodzi o glebę i nawożenie, bo wtedy będą chrupkie i smaczne. Nasi rozmówcy podkreślali, że każdego roku, robiąc kiszone ogórki, stosują nowe nakrętki do słoików, a niektórzy z nich także kupują nowe słoiki.

Teraz zaczyna się zbiór ogórków wysianych później. Królują tzw. śremskie.

Ogórki kiszone / Fot. Shutterstock
Ogórki kiszone / Fot. Shutterstock
Tagi: kulinariaogórkiwarzywa
Grażyna Szlęzak

Grażyna Szlęzak

Redakcja Informacji, dziennikarz

Zobacz również

Rolnictwo będzie bardziej atrakcyjne? Tak zapowiada Komisja Europejska
AKTUALNOŚCI

Rolnicy będą mieli swojego rzecznika

PrzezMarzena Smorędai1 Inni
22 maja 2025

Rolnicy będą mieli swojego rzecznika.

Czytaj więcejDetails
Brzoza piękna, łatwa w uprawie i… modna w ogrodzie

Trwa sezon na brzozę. Pomaga nawet na włosy!

22 maja 2025
Pasztetowa z Gatnik oceniana była podczas konkursu Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023 w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda

Kiełbasy, szynki, miody, ciasta i przetwory na finale konkursu Smaki Regionów

22 maja 2025
Pomidory koktajlowe cieszą się coraz większą popularnością w uprawie. / Fot. Marzena Smoręda

Żółte, pomarańczowe, czerwone i brązowe, owalne i kuliste

22 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.