Rydz, rydzek, rydzyk, rycek, ryżyk, ryżok czy bedłka rydz – takie są ludowe nazwy popularnego, w naszych stronach grzyba, zwanego po prostu rydzem. Ten smaczny grzyb jest ceniony przez grzybiarzy i polecany do kuchni.
Rydz to grzyb pospolicie występujący w Polsce, chociaż nie we wszystkich regionach kraju rośnie jednakowo licznie. Spotkać go można zarówno w młodnikach, jak i w starszych lasach iglastych pod sosnami.
Rydze zbiera się od sierpnia do listopada, ale najwięcej spotkać ich można w październiku i listopadzie. Ich rozwojowi sprzyja dobra pogoda. Sezon na rydze trwa do pierwszych przymrozków lub pojawienia się śniegu.
Rydze uważane są za grzyby bardzo smaczne, cenione za charakterystyczny, korzenny smak i kruchą konsystencję. Najlepiej nadaje się do marynowania, ale można go również smażyć. Nie nadaje się do suszenia ani jako dodatek do zup.
Jak mówią leśnicy, substancje zawarte w mleczku mleczaja rydza mogą przenikać do moczu człowieka i zmieniać jego kolor. Dlatego po spożyciu większej liczby rydzów mocz może mieć zabarwienie lekko czerwonawe. Nie jest to jednak niepokojące zjawisko.
