Czosnek niedźwiedzi ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdza się jako delikatny dodatek do dań głównych czy zup, ale można go również wykorzystać do aromatyzowania masła, oleju czy oliwy. To także dobry składnik marynaty do mięsa i ryb.
Czosnek niedźwiedzi rośnie od marca do maja, więc sezon na to zioło jest krótki. Liście najlepiej zbierać przed kwitnieniem.
Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki: ½ l oliwy z oliwek, garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego.
Sposób przygotowania: umyte liście, po odcięciu ogonków, pokroić w długie paski. Przełożyć do czystego. wyparzonego naczynia i zalać oliwą. Naczynie przenieść na miesiąc w chłodne miejsce. Następnie odcedzić liście, a oliwę zlać do słoika lub butelki. Należy ją przechowywać w temperaturze pokojowej i zużyć w ciągu 100 dni.
Przepis podał: Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).