Podagrycznik i pokrzywa to rośliny zielne powszechnie występujące w Polsce. Pojawiają się wczesną wiosną i można je spotkać na łąkach, w lesie i ogrodach aż do późnej jesieni. Są cennymi zdrowotnie roślinami wykorzystywanymi w kuchni.
Listki podagrycznika przypominają w smaku seler naciowy z charakterystyczną ziołową nutą, smakują najlepiej, gdy są bardzo młode. Znajdziemy w nich witaminę C oraz minerały, takie jak: żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, wapń i potas. Roślina nadaje się jako dodatek do sałatek, surówek, sosów i zup, a także omletu.
Pokrzywa to skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do celów kulinarnych najlepsze są młode rośliny z wierzchołków pędów. Pokrzywę spożywamy po sparzeniu lub ugotowaniu.
Omlet z podagrycznikiem i pokrzywą
Składniki: liście podagrycznika, liście pokrzywy, 4 jaja, kilka pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Kilka młodych liści podagrycznika i pokrzywy włożyć na minutę do wrzącej wody i odcedzić. W dużej misce ubić świeże jaja, włożyć do nich odcedzone liście i kilka pomidorków koktajlowych. Dodać sól i pieprz do smaku. Zawartość wylać na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, po kilka minut z obu stron. Omlet jest gotowy, gdy lekko się przyrumieni na złoty kolor.
Przepis podał: Paweł Kosin z Lasów Państwowych.