101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Omlet z podagrycznikiem i pokrzywą

Omlet z podagrycznikiem i pokrzywą

Fot. Canva

Podagrycznik i pokrzywa to rośliny zielne powszechnie występujące w Polsce. Pojawiają się wczesną wiosną i można je spotkać na łąkach, w lesie i ogrodach aż do późnej jesieni. Są cennymi zdrowotnie roślinami wykorzystywanymi w kuchni.

Listki podagrycznika przypominają w smaku seler naciowy z charakterystyczną ziołową nutą, smakują najlepiej, gdy są bardzo młode. Znajdziemy w nich witaminę C oraz minerały, takie jak: żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, wapń i potas. Roślina nadaje się jako dodatek do sałatek, surówek, sosów i zup, a także omletu.

Pokrzywa to skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do celów kulinarnych najlepsze są młode rośliny z wierzchołków pędów. Pokrzywę spożywamy po sparzeniu lub ugotowaniu.

Omlet z podagrycznikiem i pokrzywą

Składniki: liście podagrycznika, liście pokrzywy, 4 jaja, kilka pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania: Kilka młodych liści podagrycznika i pokrzywy włożyć na minutę do wrzącej wody i odcedzić. W dużej misce ubić świeże jaja, włożyć do nich odcedzone liście i kilka pomidorków koktajlowych. Dodać sól i pieprz do smaku. Zawartość wylać na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, po kilka minut z obu stron. Omlet jest gotowy, gdy lekko się przyrumieni na złoty kolor.

Przepis podał: Paweł Kosin z Lasów Państwowych.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: gotowaniekulinariaLasy PaństwoweomletPaweł KosinPodagrycznikpokrzywaprzepisŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Zakwitły jaśminy

Następny wpis

Sukces 20 lat, ale co dalej? Rolnicy w trudnym momencie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Sukces 20 lat, ale co dalej? Rolnicy w trudnym momencie

Sukces 20 lat, ale co dalej? Rolnicy w trudnym momencie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.