Opatkowickie wino chlebowe to produkt, który wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych województwa świętokrzyskiego w 2011 roku. To dawny napój z resztek chleba, nie tylko dla żniwiarzy.
Wino chlebowe ma kolor od lekko różowego do brązowego i smak słodki z posmakiem drożdży o zapachu chleba. W gminie Działoszyce, ze względu na panujące tam warunki klimatyczno-glebowe, rozwijała się głównie uprawa zbóż z przeznaczeniem na wyrób produktów piekarniczych. Dawniej ludzie chleb darzyli dużym szacunkiem i wykorzystywali każda kromkę. Resztki suchego chleba wykorzystywano między innymi do przygotowania tzw. napoju żniwnego, który z czasem zyskał miano wina chlebowego ze względu na swoje właściwości.
Tradycja wyrobu opatkowickiego wina chlebowego sięga czasów sprzed II wojny światowej. Pili je kosiarze, żniwiarze, a także kobiety przy darciu pierza, ponieważ gasiło pragnienie podczas ciężkiej pracy. Receptura wyrobu wina chlebowego przekazywana była z pokolenia na pokolenie, a gospodynie rywalizowały między sobą o to, która lepsze wino wytworzy. Na czas sianokosów wyrabiano wino słabsze, ale im dłużej wino fermentowało, tym było mocniejsze i podawano je podczas różnych uroczystości, np. odpust.
Ważnym surowcem do produkcji wina była woda pozyskiwana ze źródeł wód mioceńskich znajdujących się na tym terenie, a drążone piwnice na glebach lessowych z warstwą gliny, w których przechowywane było wino, dawały chłód i czyniły wino orzeźwiającym.