101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 1 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Orzech ciężki do zgryzienia

Orzechy włoskie, które możemy jeść cały rok mają niezwykłe właściwości zdrowotne i zapobiegają degradacji komórek mózgowych.

Magdalena Galas-KlusekPrzezMagdalena Galas-Klusek
27 lipca 2022
w AKTUALNOŚCI
Orzech włoski

Orzech włoski

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Wioleta Turalska z Koła Gospodyń Wiejskich Przybyszowy informuje, że największym atutem orzecha włoskiego jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składnik ten jest bardzo ceniony przez dietetyków. Przyczynia się do zapobiegania wielu chorobom cywilizacyjnym.

– Liczne badania potwierdzają istotny wpływ orzechów włoskich w diecie chorych na Alzheimera. Schorzenie to polega na postępującej degradacji komórek w mózgu, tym samym powodując przede wszystkim zaburzenie pamięci. To właśnie orzech włoski opóźnia postępowanie choroby.

Orzech bywa jednak nie tylko ciężki do zgryzienia, ale też do przyrządzenia. Zenon Majewski z gminy Stąporków który specjalizuje się w przygotowywaniu pracochłonnej potrawy jaką są „Orzechy Świętego Jana” informuje, że przyrządza się je z niedojrzałych, zielonych orzechów. Orzechy włoskie w korzennym syropie, to rzadki specjał na polskich stołach z racji czasu, jaki trzeba poświęcić na ich przyrządzenie.

– Zbiera się je na Świętego Jana, kiedy nie mają jeszcze wykształconej brązowej skorupki w środku. Zrywa się z drzewa zielone, a w środku już białe i miękkie. Należy je wymyć i rozpoczyna się cała procedura – mówi pan Zenon.

Najpierw każdy zielony orzech należy nakłuć widelcem co najmniej pięć razy i przez miesiąc, codziennie płukać trzy razy. Ma to pozbawić orzechy goryczki. Po okresie kilku tygodni, orzechy zalewa się syropem z cynamonem, wanilią i goździkami i odstawia na kilka miesięcy. Potrawa przypomina z wyglądu czarne oliwki, ale smak jest niepowtarzalny.

Zenon Majewski, przepis przywiózł ze Wschodu.

– Będąc na wschodzie Ukrainy spotkałem na bazarze sprzedawców z Kaukazu, którzy sprzedawali różne egzotyczne owoce. Zauważyłem w dużym słoju coś, co mnie zainteresowało. Jak się okazało były to właśnie orzechy Świętego Jana – opowiada.

Choć pan Zenon przywiózł przepis ze wschodu, to swoją drugą nazwę – trufle Palatynatu – orzechy zawdzięczają popularności w południowych i zachodnich Niemczech.

Orzechy Świętego Jana

Składniki

  • 1 kilogram przygotowanych zielonych orzechów
  • 1200 g cukru (zwykłego, może być też brązowy)
  • 1,2 l wody
  • 6 goździków
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania

Zebrane ręcznie zielone orzechy oczyszczamy z liści, myjemy. Następnie ubieramy grube, gumowe rękawice. Każdego orzecha nakłuwamy do połowy około 20 razy widelcem lub metalową wykałaczką.

Po nakłuciu orzechy zalewamy zimną, czystą wodą i zostawiamy na 3-6 tygodnie. Codziennie rano i wieczorem odlewamy wodę i orzechy zalewamy czystą wodą. Ostatniego dnia orzechy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut. Potem przekładamy na sito i płuczemy zimną wodą. Orzechy są przygotowane do kandyzowania.

Cukier zagotować z wodą. Dodać goździki, miąższ z wanilii, cynamon. Tak długo gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić i polać orzechy. Zostawić na jeden dzień.

Drugiego dnia orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na jeden dzień.

Trzeciego dnia czynność powtórzyć (czyli orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na jeden dzień)

Czwartego dnia orzechy zagotować z syropem i rozłożyć do przygotowanych słoiczków. Słoiczki zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Następnie postawić w ciemnym chłodnym miejscu na przynajmniej sześć miesięcy. Im dłużej stoją tym są lepsze. A najlepszy aromat czarne orzechy włoskie osiągają dopiero po dwóch latach.

Tagi: kulinariaorzechy
Poprzedni wpis

Surówka z marchwi

Następny wpis

Orzechy Świętego Jana

Magdalena Galas-Klusek

Magdalena Galas-Klusek

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Zobacz również

Fot. Adrian Dróżdż - Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

Najnowsze ceny z zielonego rynku w Świętokrzyskiem

PrzezMarzena Smoręda
30 maja 2025

Najnowsze ceny z zielonego rynku w Świętokrzyskiem.

Czytaj więcejDetails
Konkurs plastyczny pod hasłem „Wioski bez troski” rozstrzygnięty. / Fot. Canva

Dzieci pokazały świętokrzyskie wioski bez troski

30 maja 2025
Tatarak / Fot. Canva

Tatarskie ziele, szuwar, ajer. Co to za ziele?

30 maja 2025

Będzie kolejny park narodowy w Polsce

30 maja 2025
Następny wpis
Fot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Orzechy Świętego Jana

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.