101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 2 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Orzechy Świętego Jana

Orzechy włoskie w korzennym syropie, to rzadki specjał na polskich stołach. Dzieje się tak, ponieważ jego przygotowanie jest żmudne i czasochłonne.

Strona główna KULINARIA

Składniki

  • 1 kilogram przygotowanych zielonych orzechów
  • 1200 g cukru (zwykłego, może być też brązowy)
  • 1,2 l wody
  • 6 goździków
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania

Zebrane ręcznie zielone orzechy oczyszczamy z liści, myjemy. Następnie ubieramy grube, gumowe rękawice. Każdego orzecha nakłuwamy do połowy około 20 razy widelcem lub metalową wykałaczką.

Po nakłuciu orzechy zalewamy zimną, czystą wodą i zostawiamy na 3-6 tygodnie. Codziennie rano i wieczorem odlewamy wodę i orzechy zalewamy czystą wodą. Ostatniego dnia orzechy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut. Potem przekładamy na sito i płuczemy zimną wodą. Orzechy są przygotowane do kandyzowania.

Cukier zagotować z wodą. Dodać goździki, miąższ z wanilii, cynamon. Tak długo gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić i polać orzechy. Zostawić na jeden dzień.

Drugiego dnia orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na jeden dzień.

Trzeciego dnia czynność powtórzyć (czyli orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na jeden dzień)

Czwartego dnia orzechy zagotować z syropem i rozłożyć do przygotowanych słoiczków. Słoiczki zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Następnie postawić w ciemnym chłodnym miejscu na przynajmniej sześć miesięcy. Im dłużej stoją tym są lepsze. A najlepszy aromat czarne orzechy włoskie osiągają dopiero po dwóch latach.

Tagi: kulinariaorzechy

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.