101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Ostatnie dni na zbiór zielonych pomidorów. Czy można je bezpiecznie zjadać?

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
20 października 2022
w AKTUALNOŚCI, KULINARIA
0
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Niska zawartość tłuszczów, mało kalorii, mnóstwo witamin i pożytecznych dla organizmu związków oraz właściwości antyoksydacyjne, antymutagenne, przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe – im bardziej dojrzały pomidor, tym więcej dostarczy nam prozdrowotnych związków. Co powiedzieć można o pomidorach zielonych, czyli niedojrzałych, dla których właśnie teraz jest ostatnia chwila, aby zerwać je z krzaka?

Jak wynika z badań, zielone pomidory zawierają mniej korzystnych substancji fitochemicznych, za to więcej tomatyny, czyli toksycznego glikoalkaloidu. Spożycie nawet niewielkich ilości tomatyny może powodować zaburzenia i ból przewodu pokarmowego. Po zjedzeniu zbyt dużej ilości niedojrzałych pomidorów mogą wystąpić: wymioty, biegunka, bóle brzucha, senność, dezorientacja oraz osłabienie.

Mimo to są przepisy kulinarne wykorzystujące właśnie niedojrzale pomidory, ponieważ chociaż z jednej strony działanie zawartej w nich tomatyny spożytej w nadmiarze z jednej strony powoduje zatrucia, ale z drugiej ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Nawet mówi się o jej zdolności do hamowania wzrostu ludzkich linii komórkowych raka piersi, okrężnicy, wątroby i żołądka.

Zielone, niedojrzałe pomidory stanowią ważny składnik wielu dań. Czasami celowo zbierane są w stanie niedojrzałym, ale częściej są to po prostu pomidory, które nie zdążyły dojrzeć do końca okresu wegetacyjnego – tak jak właśnie w tych dniach, kiedy to z powodu niskich temperatur powinny być zerwane z krzaka. Dlatego sezon za zielone pomidory przypada późnym latem i wczesną jesienią, gdy temperatura spada do poziomu, w którym pomidory już nie dojrzewają.

Zielone pomidory są twardsze, bardziej zwarte i mniej soczyste niż czerwone, co sprawia, że są łatwiejsze w przygotowaniu. Jak najłatwiej je przygotować do spożycia?

Najpopularniejsza metoda obróbki to pokrojenie ich w plastry, obtoczenie w kukurydzianej panierce i usmażenie na patelni. Niedojrzałe pomidory są także idealnym dodatkiem do zapiekanek, ponieważ ich jędrność zapobiega utracie konsystencji dania.

Znane są też przepisy na ciasta z zielonymi pomidorami, ponieważ strukturą i smakiem nie różnią się zbytnio od jabłek. Jak dokładnie smakują zielone pomidory? Są kwaśne i cierpkie, jednak obróbka termiczna znacznie łagodzi ich cierpkość.

Należy jednak pamiętać, że częste spożywanie surowych zielonych pomidorów jest zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia. Oprócz zaburzeń pracy układu pokarmowego może doprowadzić do powikłań neurologicznych. Na szczęście śmierć z powodu zatrucia tomatyną zdarza się bardzo rzadko.

Smażone zielone pomidory

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 duże ubite jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 5 średniej wielkości zielonych pomidorów, pokrojonych w plastry
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • tłuszcz lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mąkę, ubite jajka i bułkę tartą umieścić w oddzielnych miskach wystarczająco dużych, aby zmieściły się w nich plastry pomidorów. Doprawić plastry pomidora solą i pieprzem. Oprószyć je bułką tartą i zanurzyć w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyć pomidory w bułce tartej i smażyć panierowane plastry partiami, aż się zarumienią, delikatnie obracając, około 3 minuty z każdej strony. Usmażone plastry trzymać w piekarniku, w temperaturze od 200 stopni Celsjusza.

Tagi: kulinariapomidory
Udostępnij68Tweet42Wyślij
Poprzedni wpis

W Sandomierzu będą rozmawiać o sadownictwie

Następny wpis

Wzrosła średnia cena skupu żyta, więc podatek rolny w 2023 może być wysoki

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.