Kasze i warzywa to produkty, których jesienią jest w domowych spiżarniach pod dostatkiem. Jak skomponować z nich smaczny posiłek? Podpowiadamy.
Składniki: 2 papryki, 60 g kaszy bulgur, kilka łyżek cieciorki, 1 mała cukinia, 1 cebula, 2 małe żółte papryczki, 1 łyżeczka suszonej papryki, 2 łyżki pestek dyni, kilka listków oregano, kilka listków cząbru, kawałek sera feta, 2 łyżki oleju, sól.
Sposób przygotowania: Kaszę moczyć przez 25 minut w wodzie (można ją też ugotować). Kaszę odsączyć i odstawić. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Czerwone papryki upiec w piekarniku. Przełożyć do miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut, wtedy łatwiej obrać ze skórki. Posiekać drobno cebulę i pokroić w kostkę żółtą paprykę i cukinię. Na oleju zeszklić cebulę, dodać żółtą paprykę i podsmażyć przez 3-4 minuty. Dodać cukinię i smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Dodać kaszę, cieciorkę, słodką paprykę, oregano i cząber. Wszystko wymieszać i dusić przez chwilę.
Odstawić na chwilę, aby się przegryzły smaki. Obrać papryki ze skóry, przekroić na pół, wzdłuż i usunąć pestki. Połówki papryki nafaszeruj nadzieniem z kaszy i warzyw. Tak przygotowane papryki posypać pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i świeżym oregano. Ozdobić danie świeżymi ziołami.