101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pasta z kiszonego bobu

Pasta z kiszonego bobu / Fot. ŚODR

Pasta z kiszonego bobu / Fot. ŚODR

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Pasta z kiszonego bobu

Kiszonki są bardzo ważnym elementem tradycyjnej polskiej kuchni na terenie całego kraju. W regionie kazimierskim popularnie uprawianym warzywem jest bób. Gospodynie od zawsze kisiły warzywa, co dawało możliwość przedłużenia ich przydatności do spożycia, a dzięki właściwościom prozdrowotnym kiszonki chroniły domowników przed chorobami. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach specjalizują się w robieniu kiszonek od wielu lat. Miejscowość Drożejowice słynęła z kiszonek w Europie już w XIX wieku.

Składniki: 1/2 kg bobu, przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, kilka ząbków czosnku, pokrojony chrzan, liście dębu, sól, woda, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.

Sposób przygotowania: Bób wrzucić na wrzątek i gotować ok. 5 minut. Wystudzić bób, obrać go ze skórki i włożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, obrany i pokrojony chrzan i liście dębu. Zalać chłodną solanką (jedna łyżka soli na litr wody). Bób jest gotowy po ok 7 dniach, można go przechowywać przez ok. 3 m-ce. 2 szklanki bobu ukiszonego przecisnąć przez sitko, następnie dodać czosnek i świeżo zmielony pieprz. W szklanej misce wymieszać zawartość i dodać olej. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha, można dodać jeszcze kilka kropel oleju. Wszystko wymieszać widelcem, odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Przepis podała: Helena Jackiewicz z Koła Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach.

Tagi: KielceprzepisŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Młoda kapusta zasmażana

Następny wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Miałem dziewczynę” [POSŁUCHAJ]

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Miałem dziewczynę” [POSŁUCHAJ]

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.