101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 29 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Pasztet z królika

Strona główna AKTUALNOŚCI

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

SKŁADNIKI:

Królik ok. 1,3 kg z podrobami, ok. 20 dag wątróbek króliczych lub drobiowych, ok. 12 dag słoniny, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, cebula, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa obrać. Królika poporcjować na kawałki, włożyć do garnka, dodać obrane warzywa, słoninę, zalać wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 1,5 godz. Pod koniec gotowania dodać podroby i wątróbkę. Mięso z królika oddzielić od kości. Zmielić w maszynce z podrobami i warzywa. Do powstałej masy dodać jajka, bułkę tartą, posolić i popieprzyć do smaku. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Przełożyć do wąskiej foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 ℃ przez ok. 1,5 godziny.

W gminie Skalbmierz króliki były hodowane niemal w każdym gospodarstwie od wielu lat. Przepis na pasztet z królika jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przysmak ten przyrządzany był nie tylko od święta, ale stanowił też pożywny dodatek do pieczywa na co dzień.

Przepis podało Koło Gospodyń Wiejskich w Skalbmierzu.

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

jagody / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce
KULINARIA

Czarnica – zupę polecają gospodynie z Koła Radlinianki

PrzezMarzena Smoręda
28 czerwca 2025

Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki z gminy Górno w powiecie kieleckim w sezonie jagodowym poleca czarnicę. Co to za wyborne danie!

Czytaj więcejDetails
Letnie orzeźwienie, czyli mango i melon z nutą chili

Letnie orzeźwienie, czyli mango i melon z nutą chili

24 czerwca 2025
Ziołowe herbatki, w sam raz na lato / Fot. Grażyna Szlęzak

Ziołowe herbatki, w sam raz na lato

17 czerwca 2025

Drożdżowe wypieki z bobem

17 czerwca 2025

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.