101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 3 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pasztet z królika na Wielkanoc

Pasztet z królika na Wielkanoc / Fot. Canva

Pasztet z królika na Wielkanoc/ Fot. Canva

Po 40 dniach postnych potraw, wśród których dominowały nieokraszone tłuszczem ziemniaki, śledzie bez śmietany, a kawę parzono z palonych żołędzi, na Wielkanoc szykowano na wsi przysmaki. Jednym z nich był pasztet z królika. Warto spróbować tego specjału z gminy Skalbmierz w powiecie kazimierskim.

Króliki były w gminie Skalbmierz króliki były hodowane niemal w każdym gospodarstwie od wielu lat. Przepis na pasztet z królika jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przysmak ten przyrządzany był nie tylko od święta.
Składniki: Królik ok. 1,3 kg z podrobami, ok. 20 dag wątróbek króliczych lub drobiowych, ok. 12 dag słoniny, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, cebula, sól, pieprz Warzywa obrać. Królika poporcjować na kawałki, włożyć do garnka, dodać obrane warzywa, słoninę, zalać wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 1,5 godz. Pod koniec gotowania dodać podroby i wątróbkę. Mięso z królika oddzielić od kości. Zmielić w maszynce z podrobami i warzywa.
Do masy dodać jajka, bułkę tartą, posolić i popieprzyć do smaku. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Przełożyć do wąskiej foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Skalbmierzu.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowanieKoło Gospodyń Wiejskichkulinariapasztet z królikaprzepisSkalbmierzWielkanoc
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Sztuczna inteligencja w świętokrzyskich gospodarstwach

Następny wpis

„Wioski bez troski” w rymowankach świętokrzyskich dzieci

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
KRUS/gov.pl

„Wioski bez troski” w rymowankach świętokrzyskich dzieci

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.