Głównym składnikiem tradycyjnego włoskiego pesto podawanego do makaronu, pieczywa czy innych dań jest bazylia. Ale pesto można przyrządzić także na bazie natki pietruszki, która smakiem, aromatem i wartościami odżywczymi nie ustępuje bazylii. Czosnek niedźwiedzi z własnego ogrodu dopełni dzieła. Podpowiadamy, jak je przygotować. To sprawdzony przepis.
Składniki: 2 pęczki natki pietruszki, 2 pęczki czosnku niedźwiedziego, garść drobno startego twardego sera, garść dowolnych orzeszków, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól.
Sposób przygotowania: Natkę pietruszki i listki czosnku niedźwiedziego oraz orzeszki drobno posiekać i przełożyć do moździerza, dodać oliwę i ucierać na aksamitny krem. Wcześniej utrzeć czosnek ze szczyptą soli. Można rozdrobnić składniki za pomocą blendera. Posypać rozdrobnionymi orzechami i tartym serem, wymieszać.