101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 16 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pieczemy makowiec

Makowiec wigilijny / Fot. Canva

Makowiec wigilijny / Fot. Canva

Skąd wziął się makowiec na wigilijnym stole? Ponieważ mak miał przynosić bogactwo, płodność, urodzaj i zapewnić w następnym roku dobrobyt domownikom. Chodziło też o zdrowie.

Nie mogło go zabraknąć, bo to zwiastował przyjście na dom nieszczęścia. Mak uznawano za środek do wędrowania między światami, symbol zarówno życia, jak i śmierci. Wierzono, że zmarli opiekują się ziarnem zsyłanym na ziemię, które zwiastuje urodzaj. Dla chrześcijan z kolei, to symbol wiary i płodności. 
Warto jednak wiedzieć, że nasiona maku składają się głownie z tłuszczów. Ich głównym składnikiem są kwasy: linolenowy i oleinowy, które zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej. Pod warunkiem, że są używane komplementarnie z kwasami tłuszczowymi omega-3.
Są również bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, B3) raz składników mineralnych – głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów. Mak zawiera także cenny błonnik, który usprawnia procesy trawienia i obniża poziom cholesterolu.
Jak przygotować tradycyjną struclę makową?
Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej, 14 g drożdży instant lub 50 g świeżych, 50 g cukru, 200 ml mleka, 2 jajka, 50 g masła.
Nadzienie: 450 g masy makowej z puszki.
Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 3-4 łyżki soku z cytryny, 30 g skórki pomarańczowej
Oraz 1 jajko i 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże instant wystarczy wymieszać z mąką. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru aż się rozpuszczą, następnie dodać 100 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, resztę ciepłego mleka, cukier i delikatnie zgrubnie wymieszać. Dodać jajka i ponownie powoli wymieszać.
Dodać miękkie masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne (mikserem planetarnym lub ręcznie).
Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i chwilę je powygniatać. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt ok. 20 x 30 cm. Posmarować połową masy makowej. Zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku i delikatnie ją oklepać. Przekroić wzdłuż nożem na pół (jak widać na zdjęciach poniżej) i zawinąć obie części. Zwinięty makowiec położyć na jednej połowie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem. Obok położyć drugi makowiec. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Makowce posmarować pędzelkiem mieszaniną jajka i mleka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 20 minut i piec na złoty kolor.  Wyjąć z piekarnika i po całkowitym ostudzeniu polać lukrem.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: Boże NarodzeniegotowaniekulinariamakMakowiecprzepisstół wigilijnystrucla makowa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Jak fundusze unijne wpłynęły na świętokrzyskie rolnictwo?

Następny wpis

Doceniono starania o świętokrzyską kulturę ludową

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Doceniono starania o świętokrzyską kulturę ludową

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.