Najlepiej smakują pieczone w ognisku, ale smakiem pieczonych ziemniaków można także cieszyć się, przyrządzając je w domowym piekarniku. Jak je upiec, aby były chrupiące?
Ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem świeżych ziół to jedno z najprostszych w przygotowaniu dań. Mogą być przekąską, dodatkiem do dania głównego, a jeśli poda się je z sosem jogurtowo-czosnkowym, pomidorowym lub hummusem, z powodzeniem zastąpią najbardziej wykwintne potrawy.
Pieczone ziemniaki w piekarniku to zdrowy posiłek, ponieważ przygotowanie ich nie wymaga tak dużej ilości tłuszczu, jak np. w przypadku ziemniaków smażonych na patelni. Smaku i aromatu dodadzą im świeże zioła.
Ziemniaki z piekarnika pieczone w wysokiej temperaturze są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Chrupiąca skorupka to zasługa obtoczenia ziemniaków w oliwie.
Po upieczeniu, ziemniaki można udekorować gałązkami tymianku lub oregano, bazylią czy rozmarynem.
Składniki: 1 kg małych ziemniaków, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy extra vergine, kilka ząbków czosnku, świeże zioła, np. kilka gałązek szałwii lub 1 łyżka listków rozmarynu, tymianku, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Żaroodporny garnek z pokrywą postawić na ogniu i roztopić w nim masło razem z oliwą. Odstawić z ognia, dodać ząbki czosnku, ziemniaki i listki szałwii lub rozmarynu. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.
Przykryć pokrywą lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, w międzyczasie ziemniaki raz przewrócić. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż lekko się zrumienią, w tym celu można trochę zwiększyć temperaturę lub włączyć grill.
Podawać same lub do dań głównych, np. z kefirem lub jogurtem greckim z dodatkiem soku z cytryny.