101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pieczone jabłka z orzechami laskowymi

Pieczone jabłka z orzechami laskowymi

Fot. Pixabay

Pieczone jabłka to symbol wczesnej jesieni, ale już teraz mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców prosto z sadów, dlatego warto przygotować z nich niezwykle prosty i smaczny deser.

Pieczone jabłka to smaczna i zdrowa przekąska. Dostarczają witamin i minerałów, dlatego warto po nie sięgać. Są też niezastąpione w dietach odchudzających, ponieważ sycą i dostarczają niewiele kalorii. Owoce te zawierają pektyny, które usprawniają pracę układu pokarmowego i oczyszczają jelita ze zbędnych substancji. Pektyny usuwają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit oraz neutralizują substancje toksyczne. Regulując prawidłową pracę jelit, pektyny działają przeciw zaparciom. Dietetycy zalecają jedzenie jabłek jak najczęściej – nawet codziennie.

Pieczone jabłka z orzechami laskowymi

Składniki: 4 jabłka średniej wielkości, 4 łyżeczki miodu leśnego, 4 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych, cynamon.

Sposób wykonania: Górną część jabłek odcinamy i odkładamy na bok. Ze środka usuwamy gniazda nasienne, a na ich miejsce wkładamy łyżeczkę miodu i łyżeczkę posiekanych orzechów. Przykrywamy jabłka odciętymi wcześniej częściami, dopasowując wieczka tak, aby nie zsunęły się podczas pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C, układamy jabłka na blasze i zapiekamy przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczyptą cynamonu.

Przepis podał: Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).

 

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: konkurs kulinarnykulinariaLasy PaństwowePaweł Kosinpieczone jabłkaprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

XYZ – jak rozpoznać produkt ekologiczny?

Następny wpis

Żywność tańsza niż przed miesiącem

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ceny warzyw i owoców na targu w Ostrowcu Świętokrzyskim

Żywność tańsza niż przed miesiącem

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.