Pieczone jabłka to symbol wczesnej jesieni, ale już teraz mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców prosto z sadów, dlatego warto przygotować z nich niezwykle prosty i smaczny deser.
Pieczone jabłka to smaczna i zdrowa przekąska. Dostarczają witamin i minerałów, dlatego warto po nie sięgać. Są też niezastąpione w dietach odchudzających, ponieważ sycą i dostarczają niewiele kalorii. Owoce te zawierają pektyny, które usprawniają pracę układu pokarmowego i oczyszczają jelita ze zbędnych substancji. Pektyny usuwają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit oraz neutralizują substancje toksyczne. Regulując prawidłową pracę jelit, pektyny działają przeciw zaparciom. Dietetycy zalecają jedzenie jabłek jak najczęściej – nawet codziennie.
Pieczone jabłka z orzechami laskowymi
Składniki: 4 jabłka średniej wielkości, 4 łyżeczki miodu leśnego, 4 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych, cynamon.
Sposób wykonania: Górną część jabłek odcinamy i odkładamy na bok. Ze środka usuwamy gniazda nasienne, a na ich miejsce wkładamy łyżeczkę miodu i łyżeczkę posiekanych orzechów. Przykrywamy jabłka odciętymi wcześniej częściami, dopasowując wieczka tak, aby nie zsunęły się podczas pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C, układamy jabłka na blasze i zapiekamy przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczyptą cynamonu.
Przepis podał: Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).