101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 4 października, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pieczone jabłka z orzechami laskowymi

Pieczone jabłka z orzechami laskowymi

Fot. Pixabay

Pieczone jabłkaJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More to symbol wczesnej jesieni, ale już teraz mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców prosto z sadów, dlatego warto przygotować z nich niezwykle prosty i smaczny deser.

Pieczone jabłkaJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More to smaczna i zdrowa przekąska. Dostarczają witamin i minerałów, dlatego warto po nie sięgać. Są też niezastąpione w dietach odchudzających, ponieważ sycą i dostarczają niewiele kalorii. Owoce te zawierają pektyny, które usprawniają pracę układu pokarmowego i oczyszczają jelita ze zbędnych substancji. Pektyny usuwają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit oraz neutralizują substancje toksyczne. Regulując prawidłową pracę jelit, pektyny działają przeciw zaparciom. Dietetycy zalecają jedzenie jabłekJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More jak najczęściej – nawet codziennie.

Pieczone jabłkaJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More z orzechami laskowymi

Składniki: 4 jabłkaJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More średniej wielkości, 4 łyżeczki miodu leśnego, 4 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych, cynamon.

Sposób wykonania: Górną część jabłekJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More odcinamy i odkładamy na bok. Ze środka usuwamy gniazda nasienne, a na ich miejsce wkładamy łyżeczkę miodu i łyżeczkę posiekanych orzechów. Przykrywamy jabłkaJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More odciętymi wcześniej częściami, dopasowując wieczka tak, aby nie zsunęły się podczas pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C, układamy jabłkaJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More na blasze i zapiekamy przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczyptą cynamonu.

Przepis podał: Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).

 

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: konkurs kulinarnykulinariaLasy PaństwowePaweł Kosinpieczone jabłkaprzepis
Udostępnij236Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

XYZ – jak rozpoznać produkt ekologiczny?

Następny wpis

Żywność tańsza niż przed miesiącem

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Żywność tańsza niż przed miesiącem

Żywność tańsza niż przed miesiącem

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.