101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

PrzezMarzena Smoręda
21 grudnia 2022
w KULINARIA
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Wydrukuj przepis

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży
  • około 1/4 l letniej wody
  • 1/4 l śmietany
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • FARSZ:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka tartej bułki
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, soli, drożdży (drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody), cukru, całego jajka zagnieść ciasto, dodając w trakcie zagniatania śmietanę, by ciasto nie lepiło się do rąk. Tak przygotowaną masę odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Grzyby zmielić w maszynce i obsmażyć na maśle wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykrawać kółka i zlepić pierogi. Następnie ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w temperaturze około 180 st. C.

Przepis podała: Anna Borycka z Koła Gospodyń Wiejskich Sichowianki.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.