Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Wydrukuj przepisSkładniki
- CIASTO:
- 1 kg mąki
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 5 dag drożdży
- około 1/4 l letniej wody
- 1/4 l śmietany
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- FARSZ:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 5 dag grzybów suszonych
- 2 małe cebule
- 1 łyżka tartej bułki
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Z mąki, masła, soli, drożdży (drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody), cukru, całego jajka zagnieść ciasto, dodając w trakcie zagniatania śmietanę, by ciasto nie lepiło się do rąk. Tak przygotowaną masę odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Grzyby zmielić w maszynce i obsmażyć na maśle wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykrawać kółka i zlepić pierogi. Następnie ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w temperaturze około 180 st. C.
Przepis podała: Anna Borycka z Koła Gospodyń Wiejskich Sichowianki.