Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Rozpoczynamy prezentację tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Pieczony schab w ziołach
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 kg surowego schabu wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła (w zależności od upodobań)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- woda
Sposób przygotowania
Na dzień przed pieczeniem schabu natrzeć go mieszanką ziół oraz solą i pieprzem. Położyć na niego pokrojony w plasterki czosnek i odstawić na 12 godzin do lodówki. Kolejnego dnia na rozgrzanym oleju obsmażyć schab na złoty kolor. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 °C przez godzinę.
Przepis podała: Dorota Świtała z Knapówki.