101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Pielmieni

27 czerwca 2022
w KULINARIA
Pielmieni / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej
Pielmieni / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • 1 szklanka gorącej wody - 250 ml
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • sól - pół łyżeczki
  • FARSZ:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 żółtko
  • 50 ml rosołu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • kilka kropel octu spirytusowego 10%
  • świeżo zmielony pieprz do posypania pielmieni

Sposób przygotowania

FARSZ

Mięso wołowe i wieprzowe należy dokładnie wymieszać w dużej misce. Dodać rosół i żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić. W razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być lekki i dobrze połączony

CIASTO

Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę, dodać sól i stopniowo wodę. Wszystko razem wymieszać i ugniatać do czasu, aż ciasto nie będzie przylepiać się do rąk. Będzie miękkie i plastyczne. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną nakryć ściereczką – drugą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2mm. Szklanką wycinać kółka i łyżeczką nakładać farsz.

Pielmieni sklejać jak pierogi, a następnie złączyć ze sobą rogi. Układać na desce posypanej mąką. Tak samo postępować z 2 częścią ciasta do czasu wyczerpania farszu.

Pielmieni gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od czasu wypłynięcia.

SPOSÓB PODANIA

Pielmieni wyłożyć na talerz. W osobnej miseczkach podać śmietanę oraz wodę z kilkoma kroplami octu, doprawionej pierzem. Pierożki maczać w wodzie z octem, a następnie śmietanie. Można je również oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

Tagi: Danie od sąsiadakulinariaMuzeum Wsi Kieleckiej
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.