Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- CIASTO:
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- 1 szklanka gorącej wody - 250 ml
- 4 łyżki oleju - 50 ml
- sól - pół łyżeczki
- FARSZ:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 1 żółtko
- 50 ml rosołu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 150 ml kwaśnej śmietany
- kilka kropel octu spirytusowego 10%
- świeżo zmielony pieprz do posypania pielmieni
Sposób przygotowania
FARSZ
Mięso wołowe i wieprzowe należy dokładnie wymieszać w dużej misce. Dodać rosół i żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić. W razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być lekki i dobrze połączony
CIASTO
Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę, dodać sól i stopniowo wodę. Wszystko razem wymieszać i ugniatać do czasu, aż ciasto nie będzie przylepiać się do rąk. Będzie miękkie i plastyczne. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną nakryć ściereczką – drugą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2mm. Szklanką wycinać kółka i łyżeczką nakładać farsz.
Pielmieni sklejać jak pierogi, a następnie złączyć ze sobą rogi. Układać na desce posypanej mąką. Tak samo postępować z 2 częścią ciasta do czasu wyczerpania farszu.
Pielmieni gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od czasu wypłynięcia.
SPOSÓB PODANIA
Pielmieni wyłożyć na talerz. W osobnej miseczkach podać śmietanę oraz wodę z kilkoma kroplami octu, doprawionej pierzem. Pierożki maczać w wodzie z octem, a następnie śmietanie. Można je również oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.