101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Pierniki z amoniakiem

PrzezGrażyna Szlęzak
19 grudnia 2022
w AKTUALNOŚCI, KULINARIA
Pieczenie pierników podczas warsztatów kulinarnych / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce
Pieczenie pierników podczas warsztatów kulinarnych / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce

Wśród świątecznych wypieków pierniki zajmują szczególne miejsce. Nic dziwnego – ich smak i zapach kojarzą się z ciepłem, domową atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Oto sprawdzony przepis na ten przysmak.

Danuta Podraza, instruktorka kulinarna w Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury poleca pierniki z amoniakiem. Przede wszystkim dlatego, że długo zachowują swoją świeżość.

– Nawet przez trzy miesiące będą miękkie i smaczne – powiedziała Radiu Kielce. Podała też sprawdzony przepis na ten świąteczny przysmak.

Pierniki z amoniakiem

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 500 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g margaryny
  • 60 g smalcu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę amoniaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1 łyżkę przyprawy do piernika
  • 1 łyżkę kakao

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić na jednolite ciasto. Wałkować i wykrawać ciasteczka, a następnie je upiec. Po wystygnięciu udekorować lukrem i posypką.

Tagi: Boże NarodzenieDanuta PodrazakulinariaSandomierskie Centrum Kultury
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.