Wśród świątecznych wypieków pierniki zajmują szczególne miejsce. Nic dziwnego – ich smak i zapach kojarzą się z ciepłem, domową atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Oto sprawdzony przepis na ten przysmak.
Danuta Podraza, instruktorka kulinarna w Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury poleca pierniki z amoniakiem. Przede wszystkim dlatego, że długo zachowują swoją świeżość.
– Nawet przez trzy miesiące będą miękkie i smaczne – powiedziała Radiu Kielce. Podała też sprawdzony przepis na ten świąteczny przysmak.
Pierniki z amoniakiem
Wydrukuj przepisSkładniki
- 500 g mąki
- 60 g masła
- 60 g margaryny
- 60 g smalcu
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę amoniaku
- 1 cukier waniliowy
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 1 łyżkę przyprawy do piernika
- 1 łyżkę kakao
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić na jednolite ciasto. Wałkować i wykrawać ciasteczka, a następnie je upiec. Po wystygnięciu udekorować lukrem i posypką.