Pierogi mogą mieć setki odsłon. Wszystko zależy od farszu i ciasta, a także talentu kucharek. Swój przepis na pyszne lepione zaprezentował Klub Seniora w Bielinach w powiecie kieleckim.
Składniki na ciasto: mąka, woda.
Składniki na farsz: szczypta soli i pieprzu, cebula, kapusta, słoninka, szczypta mąki, marchewka.
Przygotowanie farszu: Kapustę pokroić drobno i obgotować kilka minut w osolonej wodzie następnie wycisnąć. Słoninę i cebulę pokroić drobno, podsmażyć na rumiano, dodać odrobinę mąki. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić do ostygnięcia. Gotowe pierogi ugotować w osolonej i wrzącej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podać je z przysmażoną słoniną i boczkiem.
Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać do miski, dodać wody i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zacznie się łączyć, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto, tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Jeśli potrzeba podsypywać mąką. Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto „odpoczęło”. Następnie partiami rozwałkowywać ciasto i szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz łyżeczką. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oleju. Okrasić boczkiem i słoninką.
Okrasa: boczek i słonina.
Przepis podał Klub Seniora w Bielinach.