101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pierogi spod Łysicy

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Pierogi mogą mieć setki odsłon. Wszystko zależy od farszu i ciasta, a także talentu kucharek. Swój przepis na pyszne lepione zaprezentował Klub Seniora w Bielinach w powiecie kieleckim.

Składniki na ciasto: mąka, woda.
Składniki na farsz: szczypta soli i pieprzu, cebula, kapusta, słoninka, szczypta mąki, marchewka.
Przygotowanie farszu: Kapustę pokroić drobno i obgotować kilka minut w osolonej wodzie następnie wycisnąć. Słoninę i cebulę pokroić drobno, podsmażyć na rumiano, dodać odrobinę mąki. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić do ostygnięcia. Gotowe pierogi ugotować w osolonej i wrzącej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podać je z przysmażoną słoniną i boczkiem.
Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać do miski, dodać wody i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zacznie się łączyć, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto, tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Jeśli potrzeba podsypywać mąką. Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto „odpoczęło”. Następnie partiami rozwałkowywać ciasto i szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz łyżeczką. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oleju. Okrasić boczkiem i słoninką.
Okrasa: boczek i słonina.
Przepis podał Klub Seniora w Bielinach.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: ciasto na pierogigotowanieKlub Seniora w Bielinachkulinariapierogiprzepis
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Pieniądze dla wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich

Następny wpis

Co tanieje, a co drożeje na rynku zwierząt rzeźnych?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
/ Fot. Canva

Co tanieje, a co drożeje na rynku zwierząt rzeźnych?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.