101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 22 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Pierogi szpinakowe z farszem bolońskim

Magdalena SitekPrzezMagdalena Sitek
3 lata dni temu
w KULINARIA
Pierogi szpinakowe z farszem bolońskim

Pierogi szpinakowe z farszem bolońskim

Pierogi szpinakowe z farszem bolońskim podane z sałatką z winegret truskawkowym i tortillą kukurydzianą z tofu.

Pierogi szpinakowe z farszem bolońskim

Wydrukuj przepis

Składniki

  • biała soja suszona 300 g
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • świeże pomidory 3 szt.
  • mąka 400 g
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • świeży szpinak 50 g
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

FARSZ

Soję dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy marchewkę i pietruszkę i dalej dusimy. Następnie dodajemy świeże pomidory, bazylię, oregano, sól i pieprz.

PIEROGI

Zagniatamy klasyczne ciasto, dodajemy posiekany świeży szpinak i dalej zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i faszerujemy. Lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

SAŁATKA

Sos winegret truskawkowy – do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy truskawki, natkę pietruszki, szczypiorek, miód, sok z limonki, sól, pieprz. Wszystko blendujemy.

TORTILLA

Gotujemy kolby świeżej kukurydzy około 1-1,5 godziny. Po ostygnięciu łuskamy, blendujemy z tofu. Blachę wykładamy pergaminem. Przelewamy na nią masę kukurydzianą i przez 2-3 godziny suszymy w piekarniku w temperaturze 70 stopni.

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.