Boczniaki to grzyby jadalne, które są powszechnie hodowane, ale można je także spotkać dziko rosnące na pniach drzew. Są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Boczniaki obok pieczarek są jednymi z najpopularniejszych grzybów hodowlanych. Mają najwięcej odżywczych wartości spośród wszystkich jadalnych gatunków. Są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Zawierają dużo białka, dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety, nie tylko wegetariańskiej.
Pierogi z boczniakami
Składniki: ½ kg kapeluszy boczniaków, 2-3 cebule, natka pietruszki, sól, pieprz, 1 łyżka bułki tartej.
Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Bardzo drobno siekamy i mieszamy z pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i łyżkę bułki tartej.
Przygotowujemy ciasto. według dowolnego przepisu, rozwałkowujemy je cienko i szklanką wycinamy krążki, na które nakładamy farsz. Składamy na pół i sklejamy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy przez 2-3 minuty, dopóki nie wypłyną. Można podawać okraszone smażoną cebulką lub mieszanką smażonej cebulki i boczku z dzika.
Przepis podał: Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).