Czosnek niedźwiedzi coraz częściej uprawiany jest w naszych ogrodach, ponieważ ma wiele właściwości zdrowotnych. Najważniejsza to oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Wiosną warto wykorzystać jego młode liście w kuchni.
Prezentujemy przepis na pierogi z serem i czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka gorącej wody, 0,5 kg tłustego kwaśnego twarogu, 2 kg mączystych ziemniaków, kilkanaście świeżych liści czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, dodać szczyptę soli. Przykryć ściereczką i odstawić. Kiedy nieco przestygnie, zagnieść na stolnicy gładkie, elastyczne i nieprzywierające do rąk ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, przy zagniataniu dodać nieco mąki, a jeśli zbyt twarde – odrobinę letniej wody.
Wyrobione ciasto musi jeszcze trochę „popracować”, dlatego trzeba je włożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać twaróg oraz posiekane liście czosnku niedźwiedziego i zagnieść.
Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Na środku każdego z nich ułożyć łyżkę nadzienia i zlepić. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, gdy wypłyną, wyłożyć na talerz. Podawać polane kwaśną śmietaną.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska z Lasów Państwowych.