101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pierogi z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

Pierogi z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Canva

Czosnek niedźwiedzi coraz częściej uprawiany jest w naszych ogrodach, ponieważ ma wiele właściwości zdrowotnych. Najważniejsza to oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Wiosną warto wykorzystać jego młode liście w kuchni. 

Prezentujemy przepis na pierogi z serem i czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka gorącej wody, 0,5 kg tłustego kwaśnego twarogu, 2 kg mączystych ziemniaków, kilkanaście świeżych liści czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, dodać szczyptę soli. Przykryć ściereczką i odstawić. Kiedy nieco przestygnie, zagnieść na stolnicy gładkie, elastyczne i nieprzywierające do rąk ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, przy zagniataniu dodać nieco mąki, a jeśli zbyt twarde – odrobinę letniej wody.

Wyrobione ciasto musi jeszcze trochę „popracować”, dlatego trzeba je włożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać twaróg oraz posiekane liście czosnku niedźwiedziego i zagnieść.

Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Na środku każdego z nich ułożyć łyżkę nadzienia i zlepić. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, gdy wypłyną, wyłożyć na talerz. Podawać polane kwaśną śmietaną.

Przepis podała: Bogumiła Grabowska z Lasów Państwowych.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: Bogumiła Grabowskaczosnek niedźwiedzigotowaniekulinariaLasy PaństwowepierogiprzepisŚwiętokrzyskie
Udostępnij249Tweet156Wyślij
Poprzedni wpis

Ile mięsa produkują hodowcy w Świętokrzyskiem?

Następny wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Mieszkom se w Korczynie” [POSŁUCHAJ]

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Namówiłem Wisłę ” [POSŁUCHAJ]

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Mieszkom se w Korczynie” [POSŁUCHAJ]

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.