Koło Gospodyń Wiejskich Dary Lasu z gminy Zagnańsk ma sprawdzony przepis na pyszne pierożki ze śliwkami, miodem i orzechami. Warto przyrządzić w swojej kuchni taki specjał.
Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki, jajko, ¼ kostki masła, ciepła woda, szczypta soli.
Składniki na farsz: ok. 40 dag śliwek suszonych, ¾ kostki masła, 20 dag orzechów włoskich, 3 łyżki miodu.
Sposób przygotowania: śliwki suszone wrzucić do wrzącej posłodzonej wody na 2 minuty. Wyciągnąć na sito. ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Kłaść śliwki i lepić pierogi. Gotować w wodzie około 8 minut. Wyciągnąć cedzakiem na półmisek. Masło roztopić z miodem, dodać posiekane orzechy i przez chwilę smażyć. Polać pierożki wyłożone na talerz.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Dary Lasu z gminy Zagnańsk.