Wystarczy niewielki pojemnik, trochę żyznej ziemi i kawałek korzenia pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, aby po kilku tygodniach zrywać zdrową zieloną natkę z uprawy na parapecie. W zimie taka namiastka ogródka da satysfakcję dorosłym i dzieciom.
W domu pietruszkę można w łatwy sposób uprawiać z korzeni. To prosta i niedroga metoda nawet dla początkujących ogrodników.
Kluczem do uzyskania zbiorów są korzystne dla rośliny warunki, czyli lekka, żyzna gleba, wilgoć i światło dzienne.
Doniczki lub pojemniki najlepiej ustawić się w domu w lekko zacienionym miejscu, z dala od przeciągów. Parapet doskonale nadaje się do takiej uprawy.
Do sadzenia nadają się nieuszkodzone rośliny o średnicy 2-4 mm zakupione w sklepie. Im są większe, tym lepiej uformują się liście.
Pamiętać należy o umiarkowanym podlewaniu, a wtedy świeża, pachnąca i zdrowa natkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More będzie w kuchni na wyciągnięcie ręki.
Jakie walory zdrowotne mają takie listki? Zielone liście pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More od wieków cenione są w kuchni nie tylko z uwagi na ciekawy aromatyzujący potrawy smak, ale i bogaty skład, który dostarcza organizmowi wielu witamin i składników mineralnych. Początkowo wykorzystywana była jako roślina ozdobna, ale z czasem zyskała znaczenie w kuchni i medycynie naturalnej, gdzie do dziś uznawana jest za jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. NatkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More zawiera jej najwięcej spośród wszystkich dostępnych owoców i warzyw. W 100 gramach naci pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More znajdziemy aż 160 mg, czyli 4 razy więcej niż w pomarańczy witaminy C.
Zawiera też prowitaminę A, która dobrze wpływa na wzrok i cerę, sole mineralne, takie jak m.in. żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan czy potas, witaminy PP, K oraz z grupy B – w tym kwas foliowy, flawonoidy, które skutecznie walczą z chorobami nowotworowymi, olejki eteryczne, aminokwasy, błonnik.
Dzięki natce pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More potrawy zyskują aromatyczny smak i jasnozielony kolor. Może stanowić składnik lekko orzeźwiających napojów oraz zastąpić bazylię w pesto. Natkę pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More dobrze jest łączyć m.in. z czosnkiem, grzybami, owocami morza, a nawet ziemniakami.
Niestety, na spożywanie większych ilości natki pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More muszą uważać chorzy na nerki. Roślina ta zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który może zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych. NatkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More może utrudniać również działanie niektórych leków, może też okazać się niebezpieczna dla osób, które mają alergię na tę roślinę.