Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 40 dag mięsa mielonego
- 100 g boczku
- koperek lub natka do dekoracji
- łyżka oleju do smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni podsmażamy 1 cebulę, czosnek, i według upodobań: boczek, mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Ziemniaki dzielimy na 2 części. Pierwszą połowę ziemniaków obieramy i gotujemy, mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę. Resztę surowych ziemniaków obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub mielimy w maszynce. Pozostawiamy na kilka minut. Odciskamy sok z tartych ziemniaków i łączymy z masą z ugotowanych ziemniaków, mąką pszenną i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i całość wyrabiamy. Z masy formujemy ok. 4-5 centymetrowe kulki, spłaszczamy i na środek każdej nakładamy porcje farszu. Wyrabiamy okrągłe lub owalne pigoły. We wrzątku jednorazowo gotujemy tyle pigół, aby mogły swobodnie pływać. Gotowane na małym ogniu powinny być gotowe w 15 minut. Odcedzamy i serwujemy, polane zrumienioną cebulką i udekorowane zieleniną.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej