101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pigoły zapiekane po nasemu najsmaczniejszą potrawą powiatu kieleckiego

Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z Oblęgorka na konkursie w Tokarni / Fot. KGW Czerwone Korale z Oblęgorka

Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z Oblęgorka na konkursie w Tokarni / Fot. KGW Czerwone Korale z Oblęgorka

Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z Oblęgorka zajęło pierwsze miejsce w konkursie Na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbył się 10 lipca podczas imprezy pod hasłem „Powróćmy jak za dawnych lat… Smaki Babci” w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Ugotowały pigoły zapiekane po nasemu.

Uczestnicy po raz piętnasty stanęli do rywalizacji na potrawy, nawiązujące tym razem do smaków babci. Imprezie towarzyszył XVI Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.

Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z Oblęgorka doceniono za pigoły zapiekane po nasemu, czyli kapustę zapiekaną z ziemniaczanymi kluskami.

KGW Czerwone Korale z Oblęgorka, działające zaledwie od końca marca bieżącego roku przygotowało pigoły zapiekane po nasemu – potrawę wykonaną z prostych składników, które dawniej były podstawą diety.

Wystarczyły: ziemniaki, kapusta kiszona, grzyby, wędzony boczek i słonina. Z surowych utartych ziemniaków powstały kluski, których warstwę ułożono w brytfannie, następnie położono na nich warstwę uduszonej z cebulą kapusty, a na wierzch okrasę z usmażonego surowego wędzonego boczku i słoniny. Danie zapiekano w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.

Poprzedni wpis

Sok jabłkowy z Bielin pretenduje do prestiżowego tytułu Perła 2022. Dlaczego jest wyjątkowy?

Następny wpis

Uprawa pomidorów w gminie Dwikozy została skutecznie wyparta przez inne warzywa i owoce

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.