Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z Oblęgorka zajęło pierwsze miejsce w konkursie Na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbył się 10 lipca podczas imprezy pod hasłem „Powróćmy jak za dawnych lat… Smaki Babci” w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Ugotowały pigoły zapiekane po nasemu.
Uczestnicy po raz piętnasty stanęli do rywalizacji na potrawy, nawiązujące tym razem do smaków babci. Imprezie towarzyszył XVI Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.
Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z Oblęgorka doceniono za pigoły zapiekane po nasemu, czyli kapustę zapiekaną z ziemniaczanymi kluskami.
KGW Czerwone Korale z Oblęgorka, działające zaledwie od końca marca bieżącego roku przygotowało pigoły zapiekane po nasemu – potrawę wykonaną z prostych składników, które dawniej były podstawą diety.
Wystarczyły: ziemniaki, kapusta kiszona, grzyby, wędzony boczek i słonina. Z surowych utartych ziemniaków powstały kluski, których warstwę ułożono w brytfannie, następnie położono na nich warstwę uduszonej z cebulą kapusty, a na wierzch okrasę z usmażonego surowego wędzonego boczku i słoniny. Danie zapiekano w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.