Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Rozpoczynamy prezentację tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Składniki
- 7 średnich ziemniaków
- ok. 10 dag mąki
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- sól
- pieprz
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Zetrzeć ziemniaki, odlać z nich wodę, dodać żółtka i mąkę. Białka ubić, zagotować szybko wodę z mlekiem i zaparzyć nią białka. Połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić. Smażyć na tłuszczu.
Podawać na gorąco. Bardzo dobrze smakują z sosem grzybowym i surówką.
Danie z powiatu jędrzejowskiego.
Przepis podała Wanda Kołkowska z Mierzyna.